A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Οι Ασπροπάρηδες ήρθαν και πάλι στα Μετέωρα

E-mail Εκτύπωση

asproparis5Ο Μάρτιος οδεύει προς το τέλος του και η Άνοιξη έχει έρ-θει πλέον για τα καλά. Μαζί της ήρθε και ο Ασπροπάρης, γνωστός και ως Τυροκόμος (στα Χάσια-Αντιχάσια),...

Χελονοφάης (στο Καστράκι ή την Καλαμπάκα) ή Κουκάλογο (στον Κόζιακα).
Όλα αυτά τα ονόματα περιγράφουν το ίδιο πουλί, αυτόν τον μικρό λευκό γύπα που περνά τον χειμώνα του στην Αφρική και κάθε άνοιξη επιστρέφει στα πάτρια εδάφη του, στα βράχια των Μετεώρων και της ευρύτερης περιοχής, για να φωλιάσει.
Πάντα κοντά στον άνθρωπο και στενά συνδεδεμένος με την κτηνοτροφία, θεωρούνταν προάγγελος της άνοιξης. Ο ερχομός του σηματοδοτούσε τη βελτίωση του καιρού και την αύξηση της βοσκής, που από την πλευρά της βοηθούσε τα ζώα να κατεβάσουν πιο «παχύ» γάλα το οποίο μπορούσε πλέον να πήξει και να τυροκομηθεί, εξ' ου και η έκφραση «Τυροκόμος και χοντρή μαρκάτ'».
Φέτος, τα Μετέωρα είχαν μια πρωτιά: την πρώτη παρατήρηση Ασπροπάρη στην Ελλάδα για τη φετινή χρονιά! 21 Μάρτη -η πρώτη ημέρα της άνοιξης για το βόρειο ημισφαίριο- και το πρώτο πουλί ήταν ήδη εδώ. Η παρατήρηση αυτή δεν έγινε όμως από κάποιον ορνιθολόγο, αλλά από κτηνοτρόφους του χωριού Βλαχάβα τους οποίους και ευχαριστούμε! Το πουλί πετούσε πάνω από την περσινή του φωλιά αλλά και πάνω από στάβλους, ψάχνοντας ίσως για γίδινο μαλλί, ώστε να στρώσει τη φωλιά του.
Την ίδια μέρα, ερευνητές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας επισκέφτηκαν την περιοχή και είδαν το συγκεκριμένο πουλί αλλά και ένα δεύτερο στο οποίο έχουν δώσει το παρατσούκλι «Στραβοουράς», λόγω της περίεργης ουράς του. Ο Στραβοουράς επί 4 συνεχή έτη διαλέγει την περιοχή για να περάσει την αναπαραγωγική περίοδο. Την προηγούμενη χρονιά δεν είχε ταίρι, οπότε φέτος του ευχόμαστε να βρει ζευγάρι και να μεγαλώσουν τη δική τους οικογένεια στους «πύργους» των Μετεώρων. Περιμένουμε με ανυπομονησία και τα υπόλοιπα πουλιά και πάντα ελπίζουμε για νέα ζευγάρια!
Οι Ασπροπάρηδες κατόρθωσαν να διανύσουν περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να έρθουν και πάλι πλάι μας, αλλά ο αγώνας τους για επιβίωση μόλις έχει αρχίσει: τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) καραδοκούν! Αυτός ο ύπουλος εχθρός έχει οδηγήσει το εκπληκτικό αυτό το πουλί στο χείλος της εξαφάνισης. Από τα 50 ζευγάρια που αριθμούσε πριν 25 χρόνια, μόλις ένα απομένει πια στα Μετέωρα και λιγότερα από 10 σε όλη την Ελλάδα! Τα δηλητηριασμένα δολώματα δημιουργούν μια ατέλειωτη αλυσίδα θανάτου από το πρώτο ζώο που θα φάει τη φόλα, στον Ασπροπάρη που θα τραφεί από το κουφάρι, έως τα έντομα που θα το αποικοδομήσουν και στη συνέχεια στον σκαντζόχοιρο που θα φάει τα έντομα.
Για να συνεχίσουμε να θαυμάζουμε τον «Τυροκόμο» στον ουρανό της Βλαχάβας, της Καλαμπάκας, του Καστρακίου, του Γάβρου, του Αγ. Δημητρίου, του Ψηλώματος, της Ασπροκλησιάς, της Καλλιθέας, του Κονισκού, της Αγ. Τριάδας αλλά και όλων των άλλων χωριών της περιοχής, ΜΗΝ βάζετε φόλες!
Η ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΗ!
Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες)
Η προστασία του Ασπροπάρη είναι στο χέρι μας.

Asproparis Meteora

 

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com