A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Πετιμέζι από Φιρίκια Π.Ο.Π. Πηλίου, ένας θησαυρός για το πιάτο μας….

E-mail Εκτύπωση PDF

petimezi-milouΟ Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου παράγει το πρώτο  πετιμέζι  από μήλα Φιρίκια Π.Ο.Π. Πηλίου, έναν πραγματικό «σύμμαχο» για τον οργανισμό μας....

Ο Συνεταιρισμός, ακριβώς στα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του, εισέρχεται στην αγορά των μεταποιημένων φρούτων, συνδυάζοντας την διατροφική και παραγωγική παράδοση του Πηλίου, τη συνεταιριστική σύμπραξη αφού η παρασ-κευή γίνεται στα εργαστήρια του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζα-γοράς, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, των επωνύμων προϊόντων και τη σύγχρονη τάση διατροφής με διασφαλισμένης ποιότητας προϊόντα υψηλής διατ-ροφικής αξίας, τα γνωστά και ως "super foods".
Η διατροφολόγος – διαιτολόγος που εδρεύει στη πόλη του Βόλου, Νάντια Δελη-γιάννη, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος, εξειδικευμένη σε ζητήματα διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας από το NCFED Μεγάλης Βρετανίας, σημειώνει σχετικά:
«Είναι γνωστές σε όλους οι θρεπτικές και ευεργετικές ιδιότητες του μήλου, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι το μήλο είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες, τα οποία προστατεύουν από το στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μολύνσεις. Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τον κίνδυνο του άσθματος και του καρκίνου το πνεύμονα. Επίσης, ο συνδυασμός της δράσης της πηκτίνης και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν τα μήλα έχει θεωρηθεί ως μια από τις καλύτερες ασπίδες προστασίας έναντι του διαβήτη. Η ύπαρξη της πηκ-τίνης έχει σαν αποτέλεσμα τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και τη διατήρη-σης της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το μήλο καταναλώνεται το ίδιο εύκολα ωμό ή μαγειρεμένο. Τελευταία κερδίζει έδαφος το πετιμέζι από μήλο ποικιλίας Φιρίκι. Το πετιμέζι είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως βασικό γλυκαντικό συστατικό το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη προσφέροντας πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχοντας σαν υπόβαθρο τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μήλου, το πετιμέζι αποτελεί ένα ελιξί-ριο για τον οργανισμό αποτελώντας ταυτόχρονα εξαιρετική πηγή ασβεστίου και σιδήρου. Αντικαθιστά επάξια τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα γλυκαντικά όπως η στέβια ή ασπαρτάμη προσφέροντας σε μεγάλο βαθμό ενέργεια, ενώ, όπως και το μέλι θεω-ρείται ότι έχει αντιβιοτικές ιδιότητες. Είναι 100% φυσικό προϊόν το οποίο φτιάχ-νεται χωρίς την προσθήκη χρωστικών, συντηρητικών και ζάχαρης. Αν παρατηρή-σουμε τη διατροφική του ετικέτα θα δούμε ότι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα αποδίδοντας μεγάλο ποσοστό ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί η ελάχιστη περιεκτικότητά του σε λίπος καθώς και η μεγάλη του περιεκτικότητα σε Ασβέστιο και Σίδηρο κατατάσσοντάς το σε υπερτροφή.
Είναι ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να καταναλωθεί άφοβα απ΄ολες της ηλικίες και όλες τις κατηγορίες ανθρώπων καθώς συμπληρώνει μια ισορροπημένη διατροφή σε θρεπτικά συστατικά. Ακόμη και αν κάποιος βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα διατρο-φής ή σε ειδική διατροφή λόγω αλλεργιών ή δυσανεξιών μπορεί άφοβα να την κα-ταναλώσει καθώς παράγεται φυσικά από τον καρπό του μήλου χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών ή άλλων πρόσθετων».

 

Το πετιμέζι χρησιμοποιείται στον καφέ ή το τσάι αλλά και σε ένα ντρέσινγκ σαλά-τας. Είναι ιδανικό για το μαρινάρισμα των κρεάτων πριν το ψήσιμο ή το μαγείρεμα δημιουργώντας γευστικά γλυκόξινα πιάτα. Ταιριάζει υπέροχα με παγωτό ή με για-ούρτι ή και με άλλα προϊόντα, δημιουργώντας ένα θρεπτικό και γευστικό επιδόρπιο ενώ αποτελεί γευστικό πειρασμό συνδυασμένο με γραβιέρα.
Τέλος μπορεί να συμπληρώσει γευστικά μια φρουτοσαλάτα εποχής συνδυασμένη με ξηρούς καρπούς δίνοντας παράλληλα ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός δικτύου κα-ταστημάτων, στα οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν το καινούριο του προϊόν, το «μέλι των Κενταύρων» όπως το χαρακτήρισαν αρκετοί γευσιγνώστες και καταξιωμένοι σεφ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται προς το παρών με τα καταστήματα Καρποίς, Άρκευθος, mastihashop, Δια Τυρός που βρίσκονται στη πόλη του Βόλου και εντός ολίγων ημερών το δίκτυο θα διευρυνθεί με καταστήματα σε χωριά του Πηλίου και σε λοιπές περιοχές της Θεσσαλίας. Στη Ζαγορά είναι προς το παρών τοποθετημένο στο κατάστημα που διατηρεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς (super market) και στο εκθετήριο του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Ζαγοράς.

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com