A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Guardian: Σκοτώνουν τα θηλυκά βρέφη στην Ινδία

E-mail Εκτύπωση PDF
Το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις

GuardianΑνησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της δολοφονίας και της εγκατάλειψης θηλυκών βρεφών στην Ινδία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Όταν ένα ζευγάρι πρόσφατα προσπάθησε να θάψει ζωντανό το νεογέννητο κοριτσάκι του, στην πόλη Ντάουσα του κρατιδίου του Ρατζαστάν, το θέμα μετά βίας καλύφθηκε από τον τοπικό Τύπο, σαν να επρόκειτο για κάτι φυσιολογικό.

«Οι περισσότεροι Ινδοί είναι απασχολημένοι με το πώς θα εξασφαλίσουν δύο γεύματα την ημέρα» σχολίασε στον Guardian, ο Ζαχίρ Αμπάς, αρχισυντάκτης της ινδικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Udaipur Times. Τον περασμένο χρόνο η εφημερίδα δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός θηλυκού βρέφους μόλις τριών μηνών που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε υπόνομο κοντά στο κέντρο του Ουνταΐπούρ, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των αναγνωστών.

Η εκστρατεία της εφημερίδας μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα: «Κοιτάξτε. Ένα σχόλιο. Μόλις ένα. Θέλουμε ο κόσμος να θυμώσει με αυτό. Αλλά δεν θέλουν να τους δουν οι γονείς ή οι φίλοι τους να μιλούν για αυτό» είπε ο Αμπάς. Στην Ινδία υπάρχουν 914 κορίτσια ανά 1000 αγόρια, ενώ ειδικά στο κρατίδιο του Ρατζαστάν 883 κορίτσια ανά 1000 αγόρια - μία από τις χειρότερες αναλογίες μεταξύ των δύο φύλων στη χώρα.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό, έχουν οι κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις όταν διαπιστωθεί με υπέρηχο ότι το έμβρυο είναι κορίτσι και ως εκ τούτου ανεπιθύμητο. «Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να πιστεύουμε ότι η μείωση στις γεννήσεις κοριτσιών οφείλεται στην αύξηση των κλινικών που πραγματοποιούν υπερήχους στην περιοχή» σχολίασε ο Σαμπνάμ Αζίζ της Action Aid στο Ρατζαστάν.

Η κλινική του δρος Αρβιντέρ Σινγκ στο Ουνταϊπούρ πραγματοποιεί περίπου 50 προγεννητικούς ελέγχους καθημερινά. Ένας έλεγχος ρουτίνας κοστίζει περίπου επτά ευρώ - ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ινδία μόλις που ξεπερνά τα 900 ευρώ. Ο δρ. Σινγκ επιμένει ότι τους τελευταίους έξι μήνες δεν υπήρξε ούτε ένας πελάτης του που να του ζητήσει να προχωρήσει σε άμβλωση, εξαιτίας του φύλου του παιδιού, καθώς ο νόμος το απαγορεύει. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Μανίσα Μπατναγκάρ, η οποία εποπτεύει τη δράση αντίστοιχων κλινικών στην περιοχή, είπε ότι το κρατίδιο του Ρατζαστάν αναμένεται να μηνύσει την κλινική του Σινγκ, καθώς ανακαλύφθηκε ότι δεν απαιτεί από τις γυναίκες να συμπληρώσουν την απαραίτητη φόρμα στην οποία αναφέρεται πόσα παιδιά έχουν, το φύλο τους και ποιος τους παρέπεμψε εκεί για υπέρηχο. «Αν δούμε από το έντυπο ότι μία γυναίκα έχει ήδη δύο κορίτσια και έχει πάει στην κλινική για έλεγχο, το ερευνούμε» είπε η Μπατναγκάρ. Ωστόσο, δεν επιλέγουν όλοι οι γονείς τον δρόμο της άμβλωσης.

Πολλοί εγκαταλείπουν τα κοριτσάκια σε ορφανοτροφεία - αν τα βρέφη σταθούν τυχερά. Σε άλλες περιπτώσεις εγκαταλείπονται στον δρόμο με σκοπό να πεθάνουν εκεί. «Ένα μωρό εγκαταλείφθηκε τον χειμώνα ακριβώς δίπλα σε μία βρύση που έσταζε» είπε ο Γιογκούρου Ντεβέντρα Αγκραουάλ, που διατηρεί ορφανοτροφείο στα περίχωρα του Ουνταϊπούρ. Ένα άλλο βρέφος, μόλις λίγων ωρών, βρέθηκε σφηνωμένο σε μία υδρορροή. Προεξείχε μόνο το κεφάλι του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, από τα 71 μωρά που βρέθηκαν στο ορφανοτροφείο τα τελευταία πέντε χρόνια, τα 48 υιοθετήθηκαν. Ωστόσο, ο Αγκραουάλ δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Μάλιστα ετοιμάζει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες εντατικής φροντίδας νεογνών στη χώρα, η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 100 βρέφη. Οι οικογένειες στην Ινδία δηλώνουν με κάθε τρόπο την απέχθειά τους προς τις γεννήσεις κοριτσιών: «Έχω γνωρίσει κορίτσια που ονομάζονται Μάφι, που σημαίνει "συγνώμη", και ένα που ονομάζεται Νταπού, που σημαίνει "αρκετά" - ήταν το πέμπτο κορίτσι στην οικογένειά της» εξήγησε η Ούσα Τσαουντχάρι, διευθύντρια προγράμματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Βικάλπ (Εναλλακτική), που υποστηρίζεται από την Action Aid, τη Unicef και την Oxfam.

tovima.gr

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com