A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Τι φέρνει η Σαρακοστή για φόρους-συντάξεις

E-mail Εκτύπωση PDF

maximouΑισιοδοξία στην κυβέρνηση για συμφωνία ακόμα και πριν από την 25η Μαρτίου αλλά και «θύματα» έβγαλε η έως τώρα διαπραγμάτευση με τους δανειστές.... Τι σχεδιάζεται για αφορολόγητο, ενοίκια, αγρότες. Ποιες είναι οι αλλαγές στις συντάξεις, τις επικουρικές και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Με πολλά ανοικτά μέτωπα ξεκινά εκ νέου η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μετά το σημερινό διάλλειμα. Σχεδόν σε όλα τα μέτωπα υπάρχει απόσταση μεταξύ των δανειστών και του υπουργείου Οικονομικών, αν και μετά τις συζητήσεις της Κυριακής διαφαίνεται, όπως τουλάχιστον διαβάζει τις εξελίξεις η ελληνική πλευρά, περιθώριο συμφωνίας.
Από τις έως τώρα συζητήσεις και πληροφορίες οι εξελίξεις διαμορφώνονται ως εξής:
Φορολογικό-δημοσιονομικό κενό
* Η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή καθώς στέλεχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση παραδέχεται πως θα είναι επιτυχία αν καταφέρουμε να μην μειωθεί περισσότερο από 100-200 ευρώ η έκπτωση φόρου.
Οι δανειστές έχουν αποδεχτεί να υπάρχει ίδια κλίμακα ελευθέρων επαγγελματιών με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αντιπαραθέτουν όμως στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ανώτατων συντελεστών, μείωση του αφορολήτου ορίου στα 7-8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα το αφορολόγητο, μέσω tax credit 2.100 ευρώ.
Με την πρόταση των δανειστών προκύπτουν πρόσθετα έσοδα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, έναντι 600 εκατ. ευρώ στη βάση της ελληνικής πρότασης. Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι θεσμοί προτείνουν αυτό να αφορά και σε χαμηλότερα εισοδήματα μειώνοντας υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στα υψηλότερα.
* Εισφορά αλληλεγγύης. Θα υπάρξει ξεχωριστή κλίμακα με ανώτατο συντελεστή 10%.
* Αγρότες. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017, κάτι άλλωστε που υποσχέθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχε με εκπροσώπους τους προ εβδομάδων.
* Ενοίκια. Θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ). Η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ.
Ασφαλιστικό
Η παραδοχή πως σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση και το ΔΝΤ είναι στα «δυο άκρα», εξηγεί γιατί το θέμα θα μπει τελευταίο στην ατζέντα των συζητήσεων. Η Αθήνα με όπλο και τη συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους διεκδικεί την αύξηση των εισφορών για να αποτρέψει το βαθύ ψαλίδι, αλλά οι Θεσμοί εξακολουθούν να αντιτίθενται.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι θεσμοί έχουν δεχτεί μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2015 με τα οποία καλύπτεται ο στόχος του 0,5% του ΑΕΠ και συζητούν την ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου συνολικά το 2016 να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ.
* Αυτό που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις παροχές όσων έχουν από 25 ως 35 έτη ασφάλισης συζήτησαν το υπουργείο εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα.
* Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εγγράφως από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη μείωση της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο ίδιος υποστηρίζει πως σε αυτή τη φάση της συζήτησης, δεν τέθηκε από τους δανειστές θέμα εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, ενώ χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της στα 384 ευρώ. Συζητήθηκε, όμως, το ενδεχόμενο καταβολής της μετά από 20 χρόνια ασφάλισης και όχι μετά από 15 όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση.
* Αλλαγές αναμένονται και στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμη νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών ανάμεσα στα 25 και τα 35 έτη ασφάλισης. Έτσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%.
Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2%, έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%.
Αντίστοιχες ανακατατάξεις στα ποσοστά υπάρχουν και μεταξύ 16 και 39 ετών ασφάλισης με στόχο να μην αλλάξει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, να υπάρξει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών αλλά και να μην αλλοιώνεται η λογική της αναδιανομής υπέρ των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
* Στο θέμα της προσωπικής διαφοράς και του επανϋπολογισμού των συντάξεων συμφωνήθηκε στο προωθούμενο σχέδιο νόμου να υπάρχει ρητή πρόβλεψη του συγκεκριμένου μηχανισμού, καθώς και δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα εφαρμοστεί ως το 2018.

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com