A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Να μην καταργηθούν τα Στρατιωτικά Δικαστήρια της Λάρισας ζητά ο Κώστας Αγοραστός

E-mail Εκτύπωση PDF

agorastos 2Να μην καταργηθούν τα Στρατιωτικά Δικαστήρια της Λάρισας ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός....

Στην επιστολή του αναφέρει τους λόγους που δεν πρέπει να προχωρήσει η απόφαση αυτή του υπουργού και επισημαίνει την αντίθεση τόσο των Δικηγορικών Συλλόγων των τεσσάρων των νομών της Θεσσαλίας, όσο και των στρατιωτικών σχηματισμών της περιοχής. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

 

«Πληροφορηθήκαμε με λύπη μας ότι κατά την Ολομέλεια του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου της 21ης Ιανουαρίου 2016 αποφασίσθηκε (κατά πλειοψηφία), μεταξύ άλλων, η κατάργηση των Στρατιωτικών Δικαστηρίων της Λάρισας, των Ιωαννίνων και των Χανίων, με μεταφορά της αρμοδιότητας των δύο πρώτων στη Θεσσαλονίκη και του τελευταίου στην Αθήνα. Επισημαίνεται ότι σε προηγούμενη Ολομέλεια του 2015 είχε αποφασισθεί η κατάργηση μόνο των Στρατιωτικών Δικαστηρίων των Ιωαννίνων και των Χανίων και όχι της Λάρισας.

Σήμερα σε όλη την επικράτεια λειτουργούν, σύμφωνα με το άρθρο 168 ΣΠΚ και τα εκδοθέντα σύμφωνα με αυτό Προεδρικά Διατάγματα, εννέα (9) Στρατιωτικά Δικαστήρια, τα οποία εκδικάζουν τα ποινικά αδικήματα που διαπράττουν μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στρατεύσιμοι. Τα δικαστήρια αυτά είναι τα εξής:
1. Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθηνών (αντίστοιχο του εφετείου στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη), με έδρα την Αθήνα
2. Στρατοδικείο Αθηνών
3. Ναυτοδικείο Πειραιώς
4. Αεροδικείο Αθηνών
5. Στρατοδικείο-Ναυτοδικείο-Αεροδικείο Θεσσαλονίκης
6. Στρατοδικείο Ξάνθης
7. Στρατοδικείο-Αεροδικείο Λάρισας
8. Στρατοδικείο-Ναυτοδικείο-Αεροδικείο Ιωαννίνων, το οποίο επανιδρύθηκε ως Στρατοδικείο το έτος 1997, με αφαίρεση μέρους της αρμοδιότητας του Στρατοδικείου Λάρισας
9. Στρατοδικείο-Ναυτοδικείο-Αεροδικείο Χανίων, με έδρες τις αντίστοιχες πόλεις

Με την προωθούμενη κατάργηση των στρατιωτικών δικαστηρίων της Λάρισας σχεδιάζεται η απορρόφηση της αρμοδιότητας αυτών από τα αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο ανωτέρω σχεδιασμός είναι, κατά τη γνώμη μας, προβληματικός για τους εξής λόγους:

• Το Στρατοδικείο Λάρισας λειτουργεί επί 70 συνεχή έτη, ενώ το αντίστοιχο Αεροδικείο επί 25 έτη, εξυπηρετούν δε δύο μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς (την 1η Στρατιά και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας ΑΤΑ και δεν νοείται δίπλα σε αυτούς τους σχηματισμούς να μην εδρεύουν Στρατιωτικά Δικαστήρια) καθώς και πλήθος μικρότερων μονάδων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίες είναι σημαντικές για την άμυνα της χώρας μας.
• Η εξυπηρέτηση του προσωπικού των ανωτέρω σχηματισμών και μονάδων με την λειτουργία των στρατιωτικών Δικαστηρίων που εδρεύουν στη Λάρισα είναι άμεση, διότι η πρόσβαση των ενδιαφερομένων (κατηγορουμένων, μαρτύρων και συνηγόρων) είναι ευχερέστερη από το αν διακοπεί η λειτουργία τους και συγχωνευθούν με τα αντίστοιχα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, χωρίς να παραγνωρίζεται και το γεγονός της καταβολής αποζημίωσης (για εισιτήρια και ημέρες οδοιπορικών) στους μάρτυρες και πραγματογνώμονες που θα μεταβαίνουν από τη Λάρισα στη Θεσσαλονίκη.
• Το κτίριο όπου στεγάζονται τα Στρατιωτικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης είναι ένα παλιό κτίριο με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και οι χώροι του δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των ήδη υπαρχουσών αναγκών. Το ενδεχόμενο μεταφοράς της αρμοδιότητας άλλων δύο Δικαστηρίων (Λάρισας και Ιωαννίνων) απαιτεί τουλάχιστον την εξεύρεση νέου κτιρίου καθώς και προσωπικού που θα προστεθεί στο ήδη υφιστάμενο, με μεγάλο συνεπαγόμενο κόστος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Περαιτέρω, το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα Στρατιωτικά Δικαστήρια των Ιωαννίνων εμφανίζει πολλά λειτουργικά προβλήματα λόγω της παλαιότητάς του και της μη εύρεσης κονδυλίων για την αναβάθμισή του. Αντίθετα, το κτίριο όπου στεγάζονται τα Στρατιωτικά Δικαστήρια της Λάρισας είναι ένα λειτουργικό κτίριο ιδιοκτησίας του ΤΕΘΑ και του Δημοσίου, που αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Λάρισας και διαθέτει επαρκείς χώρους για γραφεία, αποθήκες και λοιπές χρήσεις καθώς και μια εξαιρετική αίθουσα συνεδριάσεων. Βαρύνεται με ελάχιστα λειτουργικά έξοδα, τα οποία και στην περίπτωση κατάργησης του στρατοδικείου θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, αφού σε αυτό συστεγάζονται και άλλες στρατιωτικές υπηρεσίες.
• Η πόλη της Λάρισας αποτελεί τόπο συμφερόντων για πάνω από είκοσι Στρατιωτικούς Δικαστές και Δικαστικούς Γραμματείς, αρκετοί εκ των οποίων υπηρετούν σήμερα (λόγω υπηρεσιακών αναγκών) εκτός Λάρισας, επιθυμώντας ωστόσο να επιστρέψουν εδώ μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Σε περίπτωση μεταφοράς των δικαστηρίων δεν θα υπάρχει εκ του λόγου αυτού όφελος για το δημόσιο, καθόσον οι μισθοί των υπηρετούντων θα εξακολουθούν να καταβάλλονται.
• Δυσχεραίνεται η μετάβαση των δικηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής από τη Λάρισα στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, κατηγορούμενοι και παθόντες που θα ήθελαν ως νομικό συμπαραστάτη γνωστό τους δικηγόρο από τη Θεσσαλία, θα υποχρεώνονται είτε να διορίζουν άγνωστο σ' αυτούς δικηγόρο Θεσσαλονίκης είτε να επιβαρύνονται με περισσότερα έξοδα για τη μετακίνηση και του συνηγόρου τους εκτός έδρας. Τέλος, οι υπηρετούντες στρατιωτικοί θα πρέπει να απουσιάζουν περισσότερες ημέρες από την υπηρεσία τους προκειμένου να παρασταθούν σε δίκες που τους αφορούν.
• Το συνολικό κόστος του κρατικού προϋπολογισμού από την κατάργηση των Στρατιωτικών Δικαστηρίων θα είναι τελικά μεγαλύτερο από εκείνο της διατήρησής τους, για τους λόγους που εκτέθηκαν αναλυτικά παραπάνω.

Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι υπέρμαχοι της μη κατάργησης των Στρατιωτικών Δικαστηρίων της Λάρισας είναι όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι των νομών της Θεσσαλίας καθώς και οι στρατιωτικοί σχηματισμοί της περιοχής. Για τους παραπάνω λόγους ευελπιστούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να σας έχουμε συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας για τη μη κατάργηση των στρατιωτικών δικαστηρίων της Λάρισας».

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com