A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Dr. ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ 2015

E-mail Εκτύπωση

Famissis KostΓΡΑΦΕΙ:
Ο Dr. ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
- Επίκουρος Καθηγητής
ΣΕΦΑΑ(ΤΕΦΑΑ) ΤΡΙΚΑΛΩΝ Π.Θ
- Ιδιοκτήτης Ξενοδοχείου
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
- ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Συνέντευξη στον Δημοσιογράφο κ. Κώστα Καραποστόλη.

 

1. Ένας νέος χρόνος ξεκίνησε να τρέχει πριν από λίγα 24ωρα. Ποια είναι η ευχή
σας για το 2016;
«Εύχομαι, από τα βάθη της καρδιάς μου, σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά, υγεία ,ευτυχία, αγάπη και να είναι ειρηνικό . Εύχομαι ολόψυχα να ξαναγεννηθούν οι χαμένες ελπίδες και να γυρίσει το χαμόγελο σε κάθε οικογένεια. Να μην ξαναζήσουμε τις αγωνίες, τα προβλήματα και τους κινδύνους που βιώσαμε στη χρονιά που τώρα φεύγει». Το 2015 ήταν μια χρονιά σκληρής δοκιμασίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Χρονιά αβεβαιότητας, με σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Το 2016 εύχομαι να είναι έτος δημιουργικό για όλους τους Έλληνες, ώστε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα»!

 

2. Πως σχολιάζετε τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας;
Πιστεύω , πως «οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας είναι ραγδαίες» και το πολιτικό-οικονομικό κεφάλαιο της κυβέρνησης καθημερινά φθίνει. Στην σκέψη μου αυτή θα αντιπαραθέσω τα σχόλια του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Θεοδόση Παπανδρέου, ο οποίος σχολιάζει την πορεία της κυβέρνησης από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα και αναφέρει: Εύκολα θα καταλάβει ο Έλληνας πολίτης ότι ο πρωθυπουργός κατάφερε όχι απλά να ενηλικιωθεί πολιτικά και να ωριμάσει, αλλά ακόμα και να... γεράσει σωματικά. Το φρέσκο «παλικάρι» που μάγεψε τους Έλληνες καταφέρνοντας να γίνει ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της χώρας –που μέσα σε ένα έτος κατάφερε να κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις–, έχασε τη λάμψη του και σήμερα θυμίζει περισσότερο έναν τυπικό σαραντάρη που έχει να αντιμετωπίσει πραγματικά προβλήματα.
Μπροστά στα αδιέξοδα που έρχονταν, εκείνος επέλεξε να πατά σε δύο βάρκες: του ευρωπαϊστή για να ικανοποιήσει το δεξιό κομμάτι του κόμματός του, και του αριστεριστή για να ικανοποιήσει τον άλλοτε υπουργό του και νυν αντίπαλο Παναγιώτη Λαφαζάνη. Και πάντα φυσικά επέμενε αντιμνημονιακά, προχωρώντας σε μονομερείς ενέργειες για να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα. Μόνο που αυτό προκάλεσε και την αντίδραση των δανειστών!
Δυσοίωνες χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις για το 2016, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Stratfor για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ετήσια πρόβλεψη θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση ης χώρας.
Το αμερικανικό ινστιτούτο εκτιμά πως δύο είναι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα: Η πολιτική αστάθεια και η κοινωνική αναταραχή, ενώ η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα έχει αναιμική ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλή ανεργία. «Αυτό θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης», οι οποίες θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται στην έκθεση. Επίσης σύμφωνα με το Stratfor, η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί επειδή ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει μία πολύ μικρή πλειοψηφία εντός του κοινοβουλίου.
Η έκθεση αναφέρει επίσης πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πέσει τότε αυτή θα αντικατασταθεί από μία κυβέρνηση συνασπισμού η οποία θα αποτελείται από τεχνοκράτες.
«Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει με έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ακόμα πολύ υπαρκτός μέσα στο 2016».
Παράλληλα, ο Standard & Poor's προειδοποιεί ότι οι πολιτικές αντιδράσεις στο επίπονο πρόγραμμα προσαρμογής αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της χώρας. «Η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις συντάξεις και τα επιδόματα μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιπρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη στην εφαρμογή του προγράμματος και να επαναφέρει τους κινδύνους μίας νέας στάσης πληρωμών», προειδοποιεί ο Φρανκ Τζιλ, επικεφαλής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ευρώπη.
3. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ σήμερα καθώς και
στην άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση;

Προσωπικά συμφωνώ με την πολιτική της αντιπολίτευσης, που ακολουθεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά. Η ίδια έχει τονίσει ότι η Αντιπολίτευσή που θα ακολουθήσει θα είναι δυναμική, αλλά ταυτόχρονα αξιόπιστη, συναινετική και προγραμματική! Δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε, δηλώνει, τις λογικές των προπηλακισμών, της ισοπέδωσης των πάντων όπως έκαναν ως αντιπολίτευση οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ούτε θέλουμε να ταυτιστούμε με την δεξιά που το επιχειρεί.
Εμείς φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε μια συνολική πρόταση σε συνεργασία με τις κοινωνικές δυνάμεις και τη λαϊκή βάση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης..
Το ΠΑΣΟΚ με το νέο πρόγραμμά του, τις προτάσεις του, δουλεύει για μια καλύτερη ζωή, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη συνεδρίαση του ενιαίου πολιτικού οργάνου της παράταξης. (Πολιτικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδα και στους 2 ευρωβουλευτές του κόμματος). Η δήλωση ήταν σαφής: «Ας το πάρουν απόφαση όλοι. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια της ΝΔ».
Το ΠΑΣΟΚ, αντέτεινε η κα Γεννηματά, επιθυμεί να κινηθεί με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμο ρόλο και στρατηγική που είναι η επανασύσταση από τη βάση του προοδευτικού χώρου. Προανήγγειλε, μάλιστα, «νέα ανοίγματα» του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να διευρυνθεί ο «ζωτικός χώρος» της Κεντροαριστεράς.
«Διαμορφώνουμε την νέα πρότασή μας, το Νέο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, το νέο όραμα και στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Την σύγχρονη Προοδευτική Πρόταση που θα ξαναφέρει την ελπίδα στην χώρα.
Δηλώνει πως λόγω των πολιτικών εξελίξεων πολλοί εκ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που «πλανεύτηκαν από τα παχιά λόγια του Τσίπρα θα επιστρέψουν στο κόμμα».
4. Ασχολείστε με το χώρο του αθλητισμού και της άθλησης επαγγελματικά ως καθηγητής. Πιστεύετε ότι η πολιτεία στηρίζει και προάγει τον αθλητισμό;
«Όταν υπάρχει το "ευ αγωνίζεσθε" όλοι είναι νικητές».
Στον χώρο του αθλητισμού υπάρχουν πολλές παθογένειες που είναι απόρροια της διαχρονικής πελατειακής πολιτικής των δυνάμεων – παραγόντων που διοικούν- προεδρεύουν στα αθλητικά σωματεία της χώρας.
Στο ίδιο παθογενές πλαίσιο δρουν και τμήματα οργανωμένων οπαδών, συνδεόμενα με εθνικιστικά και ρατσιστικά μορφώματα, με στόχο την τρομοκράτηση της μεγάλης μερίδας του φίλαθλου κόσμου.
Η πολιτεία σήμερα λόγω τις οικονομικής κρίσεις σε συνδυασμό με τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει ουσιαστικά το αθλητικό οικοδόμημα στη χρεωκοπία και την κατάρρευση.
Το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχει να προτείνει μια νέα πολιτική στον τομέα του αθλητισμού. Δεσμεύεται για ένα σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Ένα σύστημα που θα ενισχύσει τα αθλητικά προγράμματα, ατομικά – ομαδικά, στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη φυσική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δίνοντας προτεραιότητα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τη μαζική άθληση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ένα σύστημα, στο οποίο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα έχει επιτελικό ρόλο. Ένα σύστημα το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών , σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή ώθηση και σε άλλους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας.
5. Ως ειδικός σε θέματα τουρισμού, μιας και διαθέτετε ξενοδοχειακή μονάδα στην
Καλαμπάκα, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει στο νομό Τρικάλων έτσι ώστε να αυξηθεί η έλευση τουριστών από το εξωτερικό και το εσωτερικό;
Ο τουρισμός σε Παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους οικονομικούς τομείς της Κοινωνίας του 21ου αιώνα. Αποτελεί στήριγμα για τις τοπικές και τις εθνικές οικονομίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και εισροή συναλλάγματος. Τα Μετέωρα λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς , της γεωγραφικής θέσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί το ελκυστικότερο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως , για τους επισκέπτες-τουρίστες από το εξωτερικό και το εσωτερικό.
Η περιοχή του νομού Τρικάλων είναι από μόνη της ένα μνημείο φύσης, ιστορίας και μπορεί να χαρακτηρισθεί μία από τις πιο ανεπτυγμένες πολιτιστικά - πολιτισμικά και τουριστικά περιοχές, με τις πολλές φυσικές ομορφιές τόσο στον ορεινό όγκο όσο και στην πεδινή ζώνη. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει ζωντανά , τον τόπο, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Ο επισκέπτης – τουρίστας αγοράζοντας ένα πρόγραμμα για την περιοχή ΤΡΙΚΑΛΩΝ μπορεί να κερδίζει τρία (Φύση, Πολιτισμό και Θρησκευτικό συναίσθημα).
Πιστεύω ότι, το τουριστικό προϊόν του Νομού μας, για να παραμείνει ελκυστικό και βιώσιμο, πρέπει να ανανεωθεί και επαναπροσδιοριστεί. Είναι η ώρα του τοπικού τουριστικού κόσμου ,να στηρίξει τις συλλογικές προσπάθειες των φορέων για την βελτίωση της ¨εικόνας ¨ του Νομού μας και να συνειδητοποιήσει περισσότερο τη δύναμη και την κοινωνική ευθύνη, που έχουμε όλοι για το καλό της τοπικής τουριστικής κοινωνίας. Γενικότερα το τουριστικό προϊόν, χρειάζεται αναδιάρθρωση εκ βάθρων, όπως :
Την χάραξη ΝΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, του Νομού μας, εν όψει της νέας χιλιετίας και των πολιτικό-κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων σε Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο.
Κρίνω ότι είναι απαραίτητη μια Νέα Σύνθετη Τουριστική Ταυτότητα του Νομού μας, προσδιορίζοντας, στον νέο σχεδιασμό και τις εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης του τουρισμού, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, με ποιοτικά κριτήρια και σεβασμό στο περιβάλλον.
Πιστεύω ότι με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και θα αυξήσουμε' τις διανυκτερεύσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.
6. Ποια θέματα είναι τα σημαντικότερα του νομού Τρικάλων με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν οι τοπικοί βουλευτές και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης;
Το 2015 ήταν μία ακόμη γεμάτη από γεγονότα χρονιά για το Νομό Τρικάλων.. οι ιστορικοί του μέλλοντος θα πονοκεφαλιάσουν για να βγάλουν τα συμπέρασμα, τι και ποιοί έφταιξαν που η Ελλάδα ακούμπησε κυριολεκτικά την καταστροφή. Θα αναφέρω μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην πολιτική σκηνή.
Ο Νομός έζησε τη διπλή εθνική εκλογική αναμέτρηση, το δημοψήφισμα, βίωσε τις επιπτώσεις των capital control, είδε το ΦΠΑ να απογειώνεται και να «μειώνονται» τα εισοδήματα... Ο τοπικός τύπος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν στα πρωτοσέλιδά τους την επικαιρότητα και τα σημαντικά γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Στην σημερινή κατάσταση τα προβλήματα των πολιτών συνεχώς οξύνονται. Φτωχοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας. Το κοινωνικό κράτος και οι δομές του αφανίζονται. Η ανεργία πλησιάζει το 30%. οι απολύσεις , είναι η αιτία για την σημερινή σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν μισθωτοί και μικρομεσαίοι επαγγελματίες. Όλο και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις της πόλης μας βιώνουν την ασφυξία της κρίσης από τα χαράτσια και εν γένει την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική, βάζοντας λουκέτο στα μαγαζιά τους ή αναζητώντας λύσεις σε ήδη κορεσμένους τομείς καφέ ,μπαρ, εστίαση. Και η πολιτεία , γενικότερα, συνεχίζει να μένει θεατής.
Με βάση τις παραπάνω αναφορές πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο, οι ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ( εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών φορέων, τοπικοί βουλευτές ) να ανατρέψουν την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση. Είναι αναγκαίο όμως οι παραπάνω φορείς να προχωρήσουν σε ουσιαστικές και συντονισμένες παρεμβάσεις λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές οικονομικές , πολιτικές, κοινωνικές συνθήκες που υπάρχουν . Προτείνω λοιπόν Ανατροπή αυτής της πολιτικής που σημαίνει ανατροπή σε όλα τα επίπεδα, στο Δήμο ,στην Περιφέρεια και στην Κυβέρνηση.
Επειδή θέσατε την ερώτηση σε προσωπικό επίπεδο θέλω να σας απαντήσω ( επί προσωπικού). Ασχολούμαι με την πολιτική γιατί μου αρέσει και ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες μου, έχοντας ως προτεραιότητα το καλό του Τρικαλινού λαού. Συμμετέχω στα κοινά του τόπου επειδή με συναρπάζει, ίσως γιατί προκαλώ την άποψη που θέλει την κοινωνία να αναζητά νέους ανθρώπους, με νέα οράματα και νέα δυναμική.
«Την Ιθάκη σου δε θα τη βρεις, θα την φτιάξεις»
Μαθαίνοντάς από τα λάθη του παρελθόντος, μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση άλλων νοοτροπιών οι οποίες θα μας βοηθήσουν στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας. Στην Ελλάδα η έννοια της κοινωνικής οικονομίας και ακόμη περισσότερο της κοινωνικής καινοτομίας είναι λιγότερο ανεπτυγμένη σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η παγκόσμια ιστορία έχει δείξει ότι οι κρίσεις λειτουργούν ως προάγγελοι κοινωνικών αλλαγών.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρω ότι η οικονομική κρίση πέρα από τα αρνητικά αποτελέσματα σε οικονομία και κοινωνία, αποτελεί και μια ευκαιρία για κοινωνική αλλαγή. Είναι μια πρόκληση για την αποδόμηση μιας σαθρής νοοτροπίας και συμπεριφοράς και την ανάδειξη μιας υγιούς συλλογικής συνείδησης, η οποία θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά και να προοδεύσουμε ως χώρα.

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com