A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Η ΣΙΩΠΗ κατά τον Ι. Χρυσόστομο

E-mail Εκτύπωση PDF
GOUZELIS«Καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν» (Εκκλ. 3,7), ανφέρεται εις την Π. Διαθήκη και μάλιστα στο βιβλίο του Εκκλησιαστού. Το να μιλά κανείς είναι καλό, διότι συναναστρέφεται με τους διπλανούς του και ανταλλάσσει απόψεις και ιδέες. ΄Όμως υπάρχουν και οι στιγμές της σιωπής, που είναι πολλές φορές καλύτερες και μάλιστα όταν έχει σχέση με την αμαρτία. Διότι «η αμαρτία» μας λέει ο ι. Χ. « κρατεί την γλώσσα και ελέγχει τη συνείδηση, με αποτέλεσμα να κρατούν το στόμα τους κλειστό εκείνοι που αμαρτάνουν και να μένουν άφωνοι σαν να είναι δεμένοι με χαλινάρι, δηλ. με τη σιωπή».

ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑΣ & ΥΠΟΜΟΝΗΣ

Με τη σιωπή ο πιστός άνθρωπος καταφέρνει να συγκρατεί τις ορμές του και να μην αμαρτάνει. Ένας λόγος λ.χ. που μπορεί να αποβεί μοιραίος για ανοιχτή σύγκρουση με τον διπλανό μας θα ήταν καλύτερο να μην ειπωθεί. Δικαίως ο λαός λέγει: « πριν μιλήσεις, βούτηξε την γλώσσα σου στο μυαλό σου». Δηλαδή με απλά λόγια είναι σαν να λέγει :«σιώπα, μη μιλάς, γιατί μπορεί να σε οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα». Πόσες φορές μετανόησαν άνθρωποι γιατί είπαν διάφορα λόγια, και πόσες φορές μακάριζαν τον εαυτό τους που σιώπησαν σε στιγμές αιχμής. Κύριο παράδειγμα Σιωπής είναι ο Κύριός μας, όταν μπροστά στον Πιλάτο, ενώ εκείνος φλυαρούσε και ερωτούσε τον Κύριο να του εξηγήσει « τι είναι αλήθεια;» Εκείνος σιώπησε ,διότι δεν χρειαζόταν να μαθει τίποτα περισσότερο ο Πιλάτος, αφού μπροστά του είχε την ΑΛΗΘΕΙΑ.

΄Ετσι, η σιωπή αποβαίνει ο καλύτερος τρόπος μεταμέλειας, διότι εκείνοι που πέφτουν σε σφάλματα καλό είναι να μην ομιλούν για όσα συνέβησαν ( Εις Ανδρ.ομ.ΚΑ΄,2,ΕΠΕ32,674).

Ακόμη είναι και μέσο υπομονής, όταν κάποιος μας βρίζει ή αδικεί ή και μας εχθρεύεται. Είναι το καλύτερο να σιωπά κανείς όταν τον βρίζουν και τον εμπαίζουν, διότι έτσι αρέσει στο Θεό. Και ο Χριστός, όταν τον εχθρεύονταν οι Ιουδαίοι δεν έλεγε τίποτε, παρά μόνο σιωπούσε κι έτσι μας διδάσκει πώς να υπομένουμε με πραότητα και επιείκεια.

Είναι πάλι και τρόπος αντιμετώπισης της θρασύτητας των άλλων. Το να είναι κανείς επιεικής με τον θρασύ άνθρωπο δεν είναι μειονέκτημα, αλλά πλεονέκτημα. Δείχνει το μεγαλείο της ψυχής του σιωπηλού ανθρώπου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΙΩΠΗΣ

Όπως είπαμε και στην αρχή υπάρχουν στιγμές ομιλίας, αλλά και στιγμές σιωπής. Δεν ωφελεί πάντοτε να σιωπά κανείς, σε περίπτωση μάλιστα όταν μπορεί με το λόγο του να σώσει κάποιον.

Παράδειγμα όλων αυτών είναι – και το λέμε πάλι- ο ίδιος ο Κύριός μας. Εκείνος μας δίδαξε πότε να ομιλούμε και πότε να σιωπούμε. Ομιλούσε ο Ίδιος και έσωζε και πάλι σιωπούσε και ωφελούνταν πάρα πολλοί άνθρωποι.

Γι΄ αυτό « καιρός του λαλείν και καιρός του σιγάν». Άς μας γίνει τούτο παράδειγμα για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις διάφορες περιστάσεις που θα εμφανισθούν στη ζωή μας.

Υπό Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτ/ρου

π. Ευαγγέλου Στ. Γκιουζέλη Θεολόγου

Προϊσταμένου Μητρ. Ι. Ν. Αγ. Βησ/νος Καλαμπάκας

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com