A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ – ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

E-mail Εκτύπωση

ΓΡΑΜΜΟΣ

orivasiaΜπορείς να αποκαθάρεις τον Γράμμο από τις οδυνηρότερες στιγμές της νεώτερης ιστορίας μας; Μπορείς να βαδίσεις στις πλαγιές, να διασχίσεις τα δάση του δίχως να σκέφτεσαι το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που στοίχειωσε για πάντα τον τόπο; Και να θέλεις δεν μπορείς, μάρτυρες αδυσώπητοι τα ερείπια χωριών και οικισμών. Και η σιωπή. Κυρίως η σιωπή. Σκεπάζει τη βουή των νερών, πλανάται ανάμεσα στα δέντρα, σφυρίζει στις πλαγιές. Δεκαετίες εκκωφαντικής σιωπής. Και η μνήμη να καίει, άκαυτη βάτος, κατά τον ποιητή.

Καημένη Γράμουστα που μετονομάστηκες σε Γράμμο (κατά το ελληνικότερο) και έπειτα σε Ερείπια Γράμμου, μια κουκκίδα στους στρατιωτικούς χάρτες, λιθοσωρός ξεχασμένος από θεούς και ανθρώπους. Στα απομεινάρια του παλιού σου μεγαλείου κοιμηθήκαμε μια νύχτα του Ιούλη κάτω από των άστρων την σιγή. Για να ξυπνήσουμε χρόνια αργότερα, δίπλα σε βίλες νεόκτιστες, από το φως ηλεκτρικών λαμπτήρων. Κομμάτιασαν το κορμί σου και το πουλήσανε φτηνά στην αγορά, μα την ψυχή σου ποιος την λογαριάζει; Στην πολυτέλεια της πέτρας και του ξύλου ο ρεμβασμός του Αυγούστου. Μακρινές φωτιές τσοπάνηδων, απόηχοι των κοπαδιών, θηριώδη αγροτικά σκαρφαλώνουν στην πλαγιά. Οι στρατιές των φαντασμάτων αποτραβήχτηκαν προσωρινά, φοβισμένες από των ζωντανών το πανηγύρι. Υπομονεύουν μέχρι το πρώτο χιόνι, τότε που από τα βόρεια περάσματα οι συμμορίες λαφυραγωγούν τον Γράμμο τον ανυπεράσπιστο.

gramosΜα σήμερα είναι μέρα λαμπερή, πρόκληση για περπάτημα στις πράσινες πλαγιές. Φως εωθινό, στη χάρη του οποίου υποκλίνονται κάθε είδους αγριολούλουδα. Τα χιόνια γεννούν καταρράκτες και ρέματα που σκάβουν το βουνό δίνοντας ζωή στον Αλιάκμονα. Η κοιλάδα της Γράμουστας είναι το λίκνο του, ο Γράμμος η τροφός του.

Αναζητούμε την Γκιζντόβα, τη φημισμένη λίμνη, στενά δεμένη με την λαϊκή παράδοση του τόπου. Ο μύθος μιλά για θησαυρούς που κρύβονται στα βάθη της, για τον δράκο – φύλακα του μυστικού και για την καλή τύχη που φέρει στους κατοίκους της περιοχής. Για εμάς η καλύτερη τύχη ήταν που καθρεφτιστήκαμε στα πράσινα νερά της, πάνω στο παγωμένο χιόνι που περιβάλλει τις όχθες της.

Κρυμμένη από τα μάτια των ανθρώπων, η πλέον απρόσιτη των αλπικών λιμνών κυματίζει ελαφρά τα νερά της που δίνουν ζωή στους τρίτωνες, ταπεινούς απογόνους του φοβερού στοιχειού. Και αν η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο όπως επιμένει ο Ντοστογιέφσκι, εδώ βρίσκεται ο ορισμός της. Μήπως δεν είναι η αναζήτηση της ομορφιάς αυτή που κινώντας νήματα υπόγεια μας οδηγεί σε μέρες σχόλης στις ξεχασμένες γωνιές του τόπου; Δεν είναι η δίψα η ακόρεστη για το θαύμα της ζωής που μας κάνει να σκαρφαλώνουμε στην δαντελένια κορυφή με κατεύθυνση την ψηλότερη κορυφή;

Βαδίζουμε πάνω στην νοητή γραμμή των συνόρων, που αυθαίρετα χωρίζει το βουνό σε δικό μας και δικό τους. Η προσέγγιση του τριγωνομετρικού είναι η κορύφωση της προσπάθειας. Από τα 2520 μέτρα έχουμε εποπτεία ολόκληρου του βουνού. Ο τεράστιος όγκος του δεν έχει πλέον μυστικά. Ανιχνεύοντας τις κορυφές του γυρίζουμε πίσω στον χρόνο, ανακαλώντας παλιότερες αναβάσεις. Στην αιωνιότητα της πέτρας αποθέτουμε το βραχύβιο της ύπαρξής μας.

Την αιθρία ταράσσουν σύννεφα. Εμφανίζονται από το πουθενά προσεγγίζοντας την κορυφή. Προμήνυμα της καταιγίδας, το άλλο πρόσωπο του Ιανού, επίφοβο, μας αναγκάζει σε γρήγορη υποχώρηση. Να κατεβούμε χαμηλότερα, να διασχίσουμε ρέματα και χιονούρες αναζητώντας την συντομότερη οδό επιστροφής. Κρυφές ματιές σε ότι αφήνουμε πίσω μας. Να πάρουμε μαζί μας την τελευταία λάμψη στα χιόνια της κορφής, την κρυφή πηγή στη ρίζα της, τη βουή του μεγάλου καταρράκτη. Και κάτι από το βαθύ μπλε της γεντιανής, ελπίδα στους δύσκολους καιρούς μας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 17/6 θα ανεβούμε στην κορυφή Κρυάκουρας (υψ. 2147 μ.) της Ν. Πίνδου ξεκινώντας από το χωριό Νεράιδα. Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου μας Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 11 μμ.

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com