A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Τριήμερο επιχειρήσεων για την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς

E-mail Εκτύπωση PDF
arkoudaΗ αρκούδα στο Τσοτύλι

Σχεδόν ένα χρόνο μετά από την προηγούμενη απόπειρα απομάκρυνσης μιας θηλυκής αρκούδας με τα 2 μικρά της από το ΔΔ Τσοτυλίου Κοζάνης, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ επιχείρησε να μετακινήσει για δεύτερη φορά την ίδια θηλυκή αρκούδα, η οποία είχε εδώ και αρκετό καιρό επιστρέψει στο Τσοτύλι και μάλιστα πολύ κοντά στον οικισμό. Η αρκούδα η οποία φέτος είχε ένα μόνο μικρό αρκουδάκι έχει απασχολήσει εδώ και αρκετό καιρό, τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τις αρμόδιες αρχές, δεδομένης της φαινομενικής τουλάχιστον εξοικείωσης της με την ανθρώπινη παρουσία. Οι λόγοι «προσκόλλησής» της στον οικισμό έχουν να κάνουν με την προστασία του μικρού της από τα μεγάλα αρσενικά λόγω κανιβαλισμού αλλά και με την εξεύρεση «εύκολης» τροφής.

Μετά από πολλές επισκέψεις της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στην περιοχή και υποδείξεις προς τους κατοίκους ώστε να μην πλησιάζουν στη φωλιά του ζώου και να μην το ταΐζουν, αλλά και μετά τον καθαρισμό της βλάστησης σε καίρια σημεία γύρω από τον οικισμό προκειμένου η αρκούδα να απομακρυνθεί από μόνη της, αποφασίστηκε τελικά η μετακίνηση της σε ορεινή δασώδη περιοχή, σε απόσταση 50 χλμ, βόρεια από τον οικισμό κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιστροφής της, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί και αυτό το ενδεχόμενο.

Αξιολογώντας την κατάσταση σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και κατόπιν σχετικής άδειας από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ, απόφαση του Δασαρχείου Τσοτυλίου σε συνεννόηση με τη Διν/ση Δασών Καστοριάς, η επιχείρηση απομάκρυνσης του ζώου έλαβε χώρα από 1-3/06/2012. Αφού αναισθητοποιήθηκε το ζώο, εξακριβώθηκε μέσω της ηλεκτρονικής του ταυτότητας (εμφυτευμένο microchip) ότι πρόκειται για το ίδιο ζώο που είχε φωλιάσει και πέρυσι στην περιοχή και τοποθετήθηκε σε αυτό ραδιοκολλάρο για να μπορεί η Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ να παρακολουθεί τις μελλοντικές του μετακινήσεις. Η επιχείρηση η οποία στέφθηκε με επιτυχία, διήρκησε πολλές ώρες αφού για τον εντοπισμό της μικρής αρκούδας που απομακρύνθηκε και κρύφτηκε μόλις αναισθητοποιήθηκε η μαμά της, χρειάστηκε να επιστρατευτεί ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας με θερμική κάμερα χάρη στην άμεση ανταπόκριση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία μάλιστα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιεί δύο έργα LIFE (Πίνδος-Γρεβενά και Άρκτος-Καστοριά) στις περιοχές Γρεβενών και Καστοριάς αντίστοιχα, με κύρια δράση, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της ομάδας άμεσης επέμβασης για την αρκούδα, ώστε να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει ανάλογα περιστατικά.

Η αρκούδα στην Οξύνεια

Το δεύτερο περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η arkoudakiΟμάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, συνέβη στον οικισμό Οξύνεια του νομού Τρικάλων. Την Κυριακή το μεσημέρι, το Δασαρχείο Καλαμπάκας ειδοποίησε την Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, αφού ένα αρσενικό αρκουδάκι ηλικίας περίπου 1,5 ετών και βάρους 40 κιλών είχε παγιδευτεί σε συρμάτινη θηλιά από τη μέση και βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, τις τελευταίες 15 ημέρες η αρκούδα είχε προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων λόγω των ζημιών που προκαλούσε σε κοτέτσια κοντά και μέσα στον οικισμό. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η χρήση συρμάτινων θηλιών για το κυνήγι και την παγίδευση ζώων είναι μία βάρβαρη, παράνομη, αλλά αρκετά διαδεδομένη πρακτική. Ευτυχώς και χάρη στην κινητοποίηση κάποιων ευαισθητοποιημένων πολιτών, η Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έφτασε έγκαιρα στην περιοχή και κατάφερε να απεγκλωβίσει το ζώο από τη θηλιά, αφού πρώτα το αναισθητοποίησε. Η μικρή αρκούδα στην οποία τοποθετήθηκε επίσης ραδιοκολάρο, μεταφέρθηκε σε μεγάλη απόσταση στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με το Δασαρχείο Καλαμπάκας.

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com