A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Oι πιστοί τίμησαν τον Αϊ Γιώργη τον Μαντηλά

E-mail Εκτύπωση

aigiorgis1

Αναβίωσε και πάλι το έθιμο για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου στο Καστράκι με τους νεαρούς να ανεβαίνουν στο μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι νέοι, κατά την ώρα της λειτουργίας, σκαρφάλωσαν στο βράχο, ζωσμένοι με εκατοντάδες πολύχρωμα μαντήλια (τάματα πιστών) κρέμασαν τα καινούργια και πήραν τα περσινά, τα οποία, κατεβαίνοντας, τα μοίρασαν (ως φυλαχτό) στους προσκυνητές.

Πρόκειται για μια προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη που ωστόσο, δεν έδωσε μέχρι τώρα κανένα ατύχημα, όλα αυτά τα χρόνια.

Το έθιμο των μαντηλιών, αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της Τουρκοκρατίας, όταν, όπως λέγεται, μια Τουρκάλα προσευχήθηκε στον Άγιο να κάνει καλά τον άνδρα της, που ξαφνικά, ενώ έκοβε ξύλα στο δασύλλιο του Αγίου κάτω από το μοναστήρι έπεσε κάτω λιπόθυμος. Ο Τούρκος, αξιωματούχος της εποχής, σηκώθηκε και η Τουρκάλα για να ευχαριστήσει τον Άγιο πρόσφερε το μαντήλι της.

Από τότε, το έθιμο έμεινε και όποιος θέλει να κάνει κάποιο τάμα ή να ευχαριστήσει τον Άϊ Γιώργη, δένει ένα μαντήλι στη μέση κάποιου νέου, που ανεβαίνει στο βράχο και αφήνει εκεί το μαντήλι έως την επόμενη χρονιά.

aigiorgis2

aigiorgis3

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com