A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Τα λιπαρά φαγητά προκαλούν κατάθλιψη

E-mail Εκτύπωση PDF
fagitaΕίστε κι εσείς από αυτούς που τρώτε ακατάσχετα όταν είστε στενοχωρημένοι ή σε κατάθλιψη και όταν τρώτε, θλίβεστε ακόμα περισσότερο; Ε λοιπόν, είμαστε πολλοί και αυτός ο φαύλος κύκλος κινητοποιείται άμεσα από μία χημική αντίδραση που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας και συνδέεται με τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά, κάτι σαν τα ναρκωτικά.

Μία ομάδα ερευνητών στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ ερευνά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια συνεχούς λήψης παχυντικού φαγητού και μία εκ των ερευνητών αναφέρει:

«Πέρα από το γεγονός ότι το παχυντικό φαγητό προκαλεί παχυσαρκία, μπορεί να προκαλέσει και χημικές αντιδράσεις, παρόμοιες με αυτές που προκαλούν τα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε κατάθλιψη, καθώς ο εγκέφαλος "πέφτει" μετά την κατανάλωση. Για πρώτη φορά αποδεικνύουμε πως η χρόνια διατήρηση διαιτολογίου υψηλού σε λιπαρά, προκαλεί κατάθλιψη».

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα χρησιμοποίησε για τα πειράματα ποντίκια και παρακολούθησε πώς τα διαφορετικά διαιτολόγια επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ζώων.

Χρησιμοποίησαν υπάρχουσες τεχνικές για να αποτιμήσουν τη σχέση ανάμεσα σε φαγητό και συμπεριφορά και μετέπειτα ανέλυσαν τους εγκεφάλους των ποντικιών για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν πραγματικές, υπαρκτές αλλαγές σε αυτούς.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Στα ποντίκια που έδιναν φαγητό με υψηλότερα λιπαρά, παρατήρησαν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη. Ήταν αποστασιοποιημένα, δεν έβγαιναν σε ανοιχτούς χώρους και, όταν τα φυλάκιζαν, δεν έκαναν ιδιαίτερη προσπάθεια να δραπετεύσουν.

Ακόμα χειρότερα όμως, αλλαγές παρουσιάστηκαν και στον εγκέφαλό τους. Παρήγαγαν περισσότερο CREB, ένα μόριο που επηρεάζει τον σχηματισμό μνήμης και οι αδένες τους έκκριναν περισσότερη κορτικοστερόνη, μία ορμόνη που σχετίζεται με το άγχος.

Εφόσον τα ποντίκια και οι άνθρωποι διαθέτουν το ίδιο σύστημα ανταμοιβών που βασίζεται στην ντοπαμίνη, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το παχυντικό φαγητό προκαλεί πραγματικές και σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά που είναι εμφανείς, όταν το φαγητό απομακρύνεται ή δεν υπάρχει πια. Η προφανής, αλλά και καταστροφική λύση φυσικά, είναι να συνεχίζουμε το φαγητό.

zougla.gr

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com