A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Άσκηση Π.Υ. Καλαμπάκας Σώος ο ορειβάτης που τραυματίστηκε στα Μετέωρα

E-mail Εκτύπωση

1Άσκηση με ονομασία METEORA RESCUE ΔΟΥΠΙΑΝΗ - ΙΣΙΔΩΡΑ 2013 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμπάκας, στο βράχο της Δούπιανης της περιοχής Καστρακίου.
2Αυτού του είδους άσκηση, σε πραγματικές συνθήκες, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Π.Σ. και εκτός του διοικητή κ. Τσιορλίδα συμμετείχαν, πολλοί άνδρες της Π.Υ. Καλαμπάκας.

3Μετά το τέλος της άσκησης, οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έλαβαν τα συγχαρητήρια από τον Δήμαρχο Καλαμπάκας Δημήτρη Σακελλαρίου και από τον Περιφερειακό Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκολαο Μιχαλάκη.
Την άσκηση παρακολούθησε και ο υπεύθυνος πολιτική Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστρακίου κ. Περικλής Γιάννης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων Δημήτρης Γαλάνης και ο Διοικητής της Α.Τ. Καλαμπάκας Αλέξανδρος Αγραφιώτης.
Στο τέλος της άσκησης, ο Διοικητής της Π.Υ Καλαμπάκας, τίμησε τον Δήμαρχο Καλαμπάκας Δημήτρη Σακελλαρίου με τιμητική πλακέτα, για την προσφορά του Δήμου σε υλικά αναρρίχησης.
4Ήταν λίγο μετά τις 11.30 το πρωί όταν η Π.Υ Καλαμπάκας δέχτηκε κλήση για τραυματισμό ορειβάτη στα Μετέωρα και συγκεκριμένα στο βράχο Δούπιανη. Κατευθείαν τρία οχήματα έφθασαν στο σημείο με τον να συμμετέχει και αυτός στην επιχείρηση διάσωσης του ορειβάτη. Τελικά για τον ορειβάτη όλα πήγαν καλά και πλέον βρίσκεται σώος και αβλαβής.
5Αυτό ήταν το σενάριο της σημερινής. Για πρώτη φορά στη χώρα μας πραγματοποιείται τέτοια άσκηση από Π.Σ. και μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες.
Την άσκηση παρακολούθησε από κοντά o Αρχιπύραρχος κ. Νικόλαος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σακκελαρίου, ο Αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κ. Παπαχρήστος και ο πρόεδρος Καστρακίου κ. Γιάννης ο οποίος δίνει πάντα το παρών σε όλες τι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Καστράκι ενώ όπως μάθαμε ήταν παρών και τις προηγούμενες ημέρες όπου οι άνθρωποι της Π.Υ. ετοιμάζονταν για την άσκηση.
Μετά την λήξη της άσκησης ο κ. Τσιορλίδας παρέδωσε μια τιμητική πλακέτα στο Δήμαρχος Καλαμπάκας.
6ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΣΚΗΣΗΣ
1. Τύπος Άσκησης: Περιοδική
2. Είδος: Κάθετη
3. Κατηγορία: Πραγματικό Πεδίο
7Ειδικά Χαρακτηριστικά
1. Κωδικοί Ονομασία: « METEORA RESCUE 2013 »
2. Αντικείμενο : Διάσωση αναρριχητή μετά από πτώση κατά την αναρρίχηση
3. Σενάριο: σχοινοσυντροφιά 2 ατόμων πραγματοποιώντας αναρρίχηση σε κάθετο βράχο. Στη διάρκεια της αναρρίχησης ο επικεφαλής γλιστράει με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Παραμένει όμως κρεμασμένος από το σετ ασφαλείας στον βράχο και το δεύτερο άτομο που λειτουργεί ως ασφαλιστής, καλεί τηλεφωνικώς την Π. Υ. Καλαμπάκας .
4. Συμμετέχοντες : Προσωπικό της Π.Υ. Καλαμπάκας .
5. Σκοπός : Σκοπός της άσκησης είναι έλεγχος των δυνατοτήτων της Π. Υ. Καλαμπάκας και η ικανότητά της να προσαρμόζονται γρήγορα και με ασφάλεια σε οποιεσδήποτε συνθήκες προκύψουν σε μια επιχείρηση διάσωσης σε άγνωστο πεδίο με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.
6. Στόxος της άσκησης είναι:
α) Η Διαχείριση του συμβάντος σε επίπεδο Δ/σης .
β) Ο Καθορισμός ρόλων σύμφωνα με τα μνημόνια ενεργειών.
γ) Ο έλεγχος των δράσεων της κινητοποίησης και αρχικής εκτίμησης.
7. Συντελεστές :Ο.ΣΧ.Α Ασκούμενο επιτελείο της Π.Υ. Καλαμπάκας.
8. Τόπος - Χρόνος Άσκησης : Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Μετεώρων στην τοποθεσία « Βράχος Παναγίας Δούπιανης », σε κάθετο βράχο ύψους 60 μέτρων. Θα πραγματοποιηθεί στις 8-11-2013 και ώρα 11:30.
9. Η άσκηση αφορά τοπικό επίπεδο Σχεδιασμού.
10. Καθορισμός ζωνών αποκλεισμού ( προβλέπεται σύμφωνα με το σενάριο).
11. Φάσεις κινητοποίησης : Αυξημένη ετοιμότητα.
12. Υγιεινή και Ασφάλεια : Σύμφωνα με το μνημόνιο ενεργειών έχουν καθοριστεί και αναλύονται λεπτομερώς στη ροή της άσκησης .
Επικοινωνίες
8Όλοι οι εμπλεκόμενοι(ασκούμενοι επιτελείς ,Ο.ΣΧ.Α ) θα διαθέτουν ασυρμάτους και θα εκπέμπουν σε συχνότητα διαφορετική αυτής του καναλιού 6.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
1. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ-ΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΝΧΩΡΗΣΗ
Περί Ω11:30 ενημερώνεται η υπηρεσία μας τηλεφωνικά για διάσωση αναρριχητή σε
περιοχή των Μετεώρων και συγκεκριμένα στην τοποθεσία « βράχος της Παναγίας
Δούπιανης »με ΓΠ/39.722513 ΚΑΙ ΓΜ/21.0012
Α. Ενέργειες Τηλεφωνητή.
Σήματα Συναγερμού
Άμεση ενημέρωση Δ/τη Υπηρεσίας
Παρέχει συνεχή ενημέρωση προς το επιτελείο της Υπηρεσίας και προς τους
αναρριχητές που κάλεσαν τηλεφωνικά.
Διευκολύνει τις επικοινωνίες κατά τη φάση της ετοιμασίας .
Β . Ενέργειες Δ/τού Υπηρεσίας-Επικεφαλής O.Q.E.A.
Ενημερώνεται συνεχώς για την ακριβή φύση του συμβάντος .
Επιλέγει και ενημερώνει το προσωπικό που θα λάβει μέρος.
Συγκεντρώνει, καταγράφει, αναλύει τις πληροφορίες στην περιοχή του συμβάντος και ετοιμάζουν τον εξοπλισμό-μέσα.
92. Μετάβαση -Μεταφορά : Ώρα 11:32
Α. Αναχωρεί η ομάδα Έρευνας- Διάσωσης αποτελούμενη από τον Δ/τη επικεφαλής
και 5 αναρριχητές διασώστες με το ΠΣ 2356 και το ΓΙΣ 1394 με πλήρη εξοπλισμό
αναρριχητικό και διασωστικό(παράρτ. Γ, ΠΑΡ APT. VI μνημονίου ενεργειών).
Β. Περί Ω 11:32 αναχωρούν τα κάτωθι οχήματα:
Π.Σ. 2356 Όχημα Δ/κτή με 5 άτομα.
Π.Σ. 1394 όχημα μεταφοράς προσωπικού με 7 άτομα.
103.Αφιξη στο συμβάν- Ενημέρωση: Ώρα 11:35
Περί Ω 11:35 ο Δ/της ενημερώνει το κέντρο για την άφιξη των οχημάτων ,και διαπιστώνει την μεγάλη δυσκολία προσέγγισης - ανάσυρσης του τραυματία ενώ ξεκινούν τη διαδικασία προσέγγισης αφού έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας Προσέγγιση θα πραγματοποιηθεί από αναρριχητή -διασώστη ο οποίος με αναρρίχηση θα προσεγγίσει τον τραυματία και αφού διαπιστώσει τα τραύματα σε αυχένα και κνήμη θα τοποθετήσει κολάρο για τον αυχένα και φουσκωτό νάρθηκα στο πόδι και θα αναφέρει πως θα χρειαστεί ακινητοποίηση σε άκαμπτο φορείο. Στη συνέχεια ο Δ/κτης ορίζει τις ομάδες που θα επιχειρήσουν ως εξής :
114.ΕΠΕΜΒΑΣΗ-ΚΥΡΙΑ ΦΑΣΗ
Στάδια επέμβασης
1. Προσέγγιση: Θα γίνει με αναρρίχηση όλων των ομάδων
I) Η πρώτη ομάδα θα προσεγγίσει τον τραυματία, ενημερώνει για την κατάστασή του, Παράσχει τις πρώτες βοήθειες, φροντίζει για την ασφάλειά του και στη συνέχεια βοηθάει για την τοποθέτησή του στο φορείο.
II) Η δεύτερη και Τρίτη ομάδα θα αναρριχηθούν πάνω από τον τραυματία 15 μέτρα περίπου μαζί με το φορείο και κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλιση και την κατάβαση του φορείου προς τον τραυματία και στη συνέχεια μέχρι το έδαφος. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της πρώτης ομάδας θα προσεγγίσει τον ασφαλιστή του τραυματία και θα κάνουν καταρρίχηση (ραπέλ) για να βοηθήσουν στη διακομιδή του τραυματία
2. Σταθεροποίηση : Έχει ολοκληρωθεί η αναρρίχηση και προσέγγιση του τραυματία από τον επικεφαλής διασώστη της πρώτης ομάδας και γίνεται η ακινητοποίηση του τραυματία (κολάρο νάρθηκας).
3. Απεγκλωβισμός - ανάσυρση : Έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση από την κορυφή και η κάθετη κατάβαση του φορείου μαζί με δύο άτομα (της 2ης και 3ης ομάδας ) προς τον τραυματία και η τοποθέτησή του πάνω σε αυτό, και ξεκινάει η κατάβαση προς το έδαφος .
4. Μεταφορά : Έχει ολοκληρωθεί με ασφάλεια η διάσωση του αναρριχητή και
5. Παραλαβή από το Ε.Κ.Α.Β.
Ο Συντάκτης
6. Απεμπλοκή - Αναχώρηση - Επιστροφή - Ενημέρωση
12Στην άσκηση συμμετείχαν
α) Ευάγγελος Τσιορλίδας Επιπυραγός
β) Μπάτσιος Ευάγγελος
γ) Μπαταλογιάννης Χρήστος Π.Π.Υ
δ) Θεοδώρου Νικόλαος (πτυχίο β. Εκπαιδευτή από Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης )
(Επίσης όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην άσκηση είναι πτυχιούχοι της Ε.Ο.Ο.Α. ακόμη και οι δύο αναρριχητές τραυματίες)1314151617181920212223

 

EASTER_2024_CHAMBEROFTRIKALA_300x300_-_Αντιγραφή.jpg

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com