A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Καλαμπάκα: Οι προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας για παρεμβάσεις στην πόλη

E-mail Εκτύπωση
kalampakaΜετά τη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων και της Δημοτικής Αρχής για θέματα τουρισμού η κα Νάκη Σμαρώ θυμίζει τις προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπάκας κατά την συνεδρίαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 για παρεμβάσεις στην Καλαμπάκα.

ΘΕΜΑ 8ο «Συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων σχετικά με τις παρεμβάσεις στην πόλη της Καλαμπάκας.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, ύστερα από την διαπίστωση απαρτίας και εισηγούμενη το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έθεσε υπόψη τις προτάσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις στην πόλη της Καλαμπάκας:

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολεί τους κατοίκους της Καλαμπάκας είναι το κυκλοφοριακό, το οποίο ως ένα πολυπαραγωγικό φαινόμενο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πόλη υπάρχει κυρίως για τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τα ΑΜΕΑ και πολύ λιγότερο για τα Ι.Χ αυτοκίνητα. Μπορούμε να βρούμε λύσεις αρκεί να το θελήσουμε. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι γενναίες. Δεν γίνεται αλλιώς, αν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε μια αναβαθμισμένη πόλη.

Η πρόταση που ακολουθεί χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα και το δεύτερο άμεσα.

Μακροπρόθεσμα μέτρα: Η πόλη της Καλαμπάκας, η πόλη μας, ως κατ' εξοχήν τουριστική πόλη που δέχεται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο χρειάζεται οπωσδήποτε δίκτυο πεζοδρόμων. Στην πόλη μας έχουμε δώσει προτεραιότητα στα αυτοκίνητα και όχι στους πεζούς. Το να κυκλοφορεί κάποιος με τα πόδια στο κέντρο της Καλαμπάκας ιδιαίτερα τους Καλοκαιρινούς μήνες είναι μια πραγματική Οδύσσεια.

Η πεζοδρόμηση της οδού Τρικάλων ή τμήματος αυτής θα δώσει άλλη διάσταση στο κέντρο της πόλης μας και άλλη αξία, θα το αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό. Θα αναδειχθεί επίσης η αγορά της Καλαμπάκας. Εκτός αυτού πεζοδρομώντας οδούς μιας πόλης δείχνεις στους κατοίκους της ότι τους σέβεσαι.

Στην αρχή φαίνεται δύσκολο και ίσως κάποιοι να σκέφτονται ότι δεν τους συμφέρει. Το ίδιο σκέφτονταν και οι Τρικαλινοί πριν την πεζοδρόμηση της Ασκληπιού. Σήμερα όμως ποιος από εκείνους που είχαν αντίρρηση θα ήθελε να επανέλθει ο δρόμος στην αρχική του μορφή;

Το ίδιο συνέβη και με την οδό Ερμού στην Αθήνα. Όταν αποφασίστηκε η πεζοδρόμησή της επί ενάμιση χρόνο οι καταστηματάρχες είχαν υψωμένες μαύρες σημαίες και έκλειναν τον δρόμο. . Σήμερα η Ερμού είναι ο εμπορικότερος δρόμος στην Ελλάδα και ο 7ος εμπορικότερος στην Ευρώπη.

Είναι μακρύς ο κατάλογος των πόλεων που διάλεξαν να πεζοδρομήσουν το κέντρο τους.

Σε κυκλοφοριακή μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2001 για λογαριασμό του Δήμου Καλαμπάκας είχε εξεταστεί από τους μελετητές και η πεζοδρόμηση της οδού Τρικάλων. Για τα δεδομένα της εποχής κρίθηκε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει γιατί άλλαζε σημαντικά τις συνήθειες των κατοίκων.

Στη νέα μελέτη που θα γίνει από τους ειδικούς ας εξεταστεί και πάλι. Βέβαια αν είχε γίνει ο περιφερειακός δρόμος τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Θα έφευγε μεγάλος όγκος οχημάτων από την οδό Πίνδου.

Άμεσα μέτρα:

Προτείνω να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δρόμων ήπιας κυκλοφορίας(οδός Τρικάλων, οδός Χατζηπέτρου και οδός Ευθυμίου Βλαχάβα) στο κέντρο της πόλης γιατί πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο που αναβαθμίζει την εικόνα της πόλης. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η κυκλοφορία πεζών και ποδηλάτων χωρίς να αποκλείεται η διέλευση των αυτοκινήτων. Επειδή όμως στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας οι χώροι στάθμευσης που παραχωρούνται είναι πολύ λίγοι προτείνω τη διαμόρφωση ενός δικτύου ήπιας κυκλοφορίας χωρίς μείωση των θέσεων στάθμευσης.

Ειδικά όμως για την οδό Τρικάλων προτείνω η στάθμευση να είναι ελεγχόμενη. Έτσι ο κάτοικος της Καλαμπάκας που θα θέλει να έρθει στο κέντρο για να πιει τον καφέ του θα σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά για το αν πρέπει να πάρει το αυτοκίνητο. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον καταστηματάρχη, που έχει το κατάστημά του στο κέντρο της πόλης. Έτσι θα μπορεί να βρει χώρο στάθμευσης ο πελάτης, ο επισκέπτης της πόλης μας και ταυτόχρονα θα μειωθεί ο όγκος των οχημάτων στο κέντρο.

Παράλληλα μπορεί να γίνει και μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία, που προκύπτουν από τη μη χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης.

• Χώροι στάθμευσης

Άμεσα συνδεδεμένοι με το κυκλοφοριακό είναι και οι χώροι στάθμευσης. Δεν μπορεί να προωθηθεί λύση του πρώτου χωρίς την ύπαρξη και την προγραμματισμένη κατασκευή των δεύτερων. Η συνολική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης και η μελλοντική του εξέλιξη σε βιώσιμο αστικό κέντρο, εξαρτάται κατά πολύ απ' αυτούς.

Πρέπει να υπάρξουν νέοι χώροι στάθμευσης περιμετρικά της πόλης. Ένας τέτοιος χώρος είναι αυτός στον σταθμό των τρένων. Να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να χωρούν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για το πρόχειρο πάρκιγκ της οδού Μετεώρων και της λαϊκής αγοράς.

Καλή είναι και η λύση ενός υπόγειου πάρκιγκ στο χώρο που γίνεται η λαϊκή αγορά ή κάτω από την αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Όμως αυτή είναι λύση που κοστίζει αρκετά.

Θα ήθελα να τονίσω στο σημείο αυτό ότι αν δεν υπερασπιστούμε το περπάτημα, το ποδήλατο, τους ελεύθερους χώρους, όσα γκαράζ και να φτιαχτούν τα αυτοκίνητα πάλι θα περισσεύουν και θα δυσκολεύουν την ζωή μας.

• Αστυνόμευση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας

Όλα τα παραπάνω όμως για να είναι πιο αποτελεσματικά θα πρέπει να συνοδεύονται με καλή αστυνόμευση του κέντρου της πόλης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας που ήδη υπάρχουν ή που πιθανώς θα θεσμοθετηθούν, αποτελεί μια από τις λύσεις του κυκλοφοριακού προβλήματος, συνιστώντας ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα.

• Διαβάσεις πεζών

Οι Διαβάσεις των πεζών να βαφτούν με ειδικό χρώμα αδιάβροχο ώστε να είναι ορατές από πεζούς και οδηγούς. Να θεσμοθετηθούν αυστηρότατα πρόστιμα για τους οδηγούς που παρκάρουν πάνω στις διαβάσεις πεζών, αλλά και πάνω στα πεζοδρόμια.

• Τραπεζοκαθίσματα-πέργολες

Επανάκτηση του δημόσιου χώρου

Έχουμε αναφερθεί ξανά σε αυτό το θέμα. Έχουμε πάρει απόφαση να οριοθετηθεί ο χώρος που δικαιούται το κάθε κατάστημα. Όμως σε καιρό αιχμής, όπως ήταν οι καλοκαιρινοί μήνες δεν έγινε απολύτως τίποτε. Το θεωρώ κοροϊδία να λέμε ότι τώρα, που είναι Φθινόπωρο, μαζεύτηκαν τα τραπεζοκαθίσματα. Αν δεν γίνει η οριοθέτηση από συνεργείο του Δήμου, αν δεν μπει δηλαδή γραμμή που να δείχνει το σημείο μέχρι το οποίο δικαιούται ο καθένας και το προσεχές καλοκαίρι θα έχουμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Πάλι οι πεζοί θα περπατούν στη μέση του δρόμου γιατί τα πεζοδρόμια και οι πλατείες θα είναι κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα και όχι μόνο.

Το ίδιο ισχύει και για τις πέργολες. Πρέπει να ελεγχθεί ο χώρος που καταλαμβάνουν. Αν έχουν ξεπεράσει τον επιτρεπτό χώρο να συμμαζευτούν. Καλό θα ήταν από εδώ και πέρα, για να υπάρχει ομοιομορφία, η κατασκευή να ανατίθεται στο Δήμο. Τα έξοδα φυσικά θα βαρύνουν τον καταστηματάρχη.

Κλείνοντας την πρότασή μου θα ήθελα να τονίσω το εξής:

Ανεξάρτητα από το τι θα ισχύσει τελικά για την πόλη μας, όποια κυκλοφοριακή μελέτη και αν εφαρμοστεί είναι επιτακτική ανάγκη τους θερινούς μήνες και τον μήνα Σεπτέμβριο η οδός Τρικάλων από την πλατεία Δημαρχείου μέχρι την πλατεία Δημουλά και κατά τις ώρες 9-12μ.μ να είναι κλειστή για τα Ι.Χ αυτοκίνητα. Έτσι η πόλη μας θα γίνει πιο φιλική στους κατοίκους της και στους χιλιάδες επισκέπτες της. Είναι ένα μέτρο που το επιζητούν οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας, αν όχι όλοι.

Εξάλλου η πολιτεία έχει υποχρέωση να αφουγκράζεται τους πολίτες, να συμβουλεύεται τους ειδικούς και στη συνέχεια επιδεικνύοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση να παίρνει γενναίες πολιτικές αποφάσεις.

Το παραπάνω μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και κατά την περίοδο των μεγάλων εορτών. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία πρώτη δοκιμή το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Στην συνέχεια έλαβαν τον λόγο τα μέλη κ.κ. Λαΐτσας Ευάγγελος, Αθανασούλας Ιωάννης και Πιπερίδης Γρηγόριος και συνοπτικά πρότειναν:

• 1. Την πεζοδρόμηση και την αισθητική αναβάθμιση του Εμπορικού Κέντρου (οδό Τρικάλων από Τράπεζα Πειραιώς –Πλατεία Δημαρχείου –Οδός Βλαχάβα ως οδό Κονδύλη) ή ήπιας κυκλοφορίας.

• 2.Για την οδό Τρικάλων να υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση (μονούς ζυγούς μήνες) να υπάρχει κάρτα στάθμευσης με υψηλό τίμημα, την απομάκρυνση των περιπτέρων επί του πεζοδρομίου της, και κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες στην οδό Τρικάλων να υπάρχει απαγόρευσης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τις βραδινές ώρες, και δοκιμαστικά να κλείσει η κυκλοφορία στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

• 3.Χώροι Στάθμευσης προτείνονται α) οι υπάρχοντες β) Η οδός Μετεώρων, γ) Σταθμών Τρένων, Περιοχή S δ) δημιουργία υπόγειων πάρκιγκ στο Α Δημοτικό Σχολείο και στην χώρο της Λαϊκής Αγοράς ε) διερεύνηση οικοπέδων (ιδιωτών) προς ενοικίαση και για την δημιουργία χώρων στάθμευσης.

• 4. Σήμανση – απελευθέρωση των διασταυρώσεων και ολογόλεπτη στάση για την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων για συγκεκριμένες ώρες.

• 5.Δημιουργία θέσεων πάρκινγκ για άτομα με ειδικές ανάγκες.

• 6.Χάρτες που θα αναφέρονται τα σημεία αναφοράς της πόλης μας.

• 7.Αυστηρή αστυνόμευση με δύο βάρδιες.

• 8.Διαγράμιση των διαβάσεων πεζών.

• 9.Για τις πέργολες προτείνεται η απομάκρυνση των νάυλων και να υπάρχει αυστηρή τήρηση των τετραγωνικών κατάληψης πεζοδρομίου που δικαιούνται οι καταστηματάρχες.

• 10.Για την κατασκευή νέων πέργολων θα υποβάλλεται σχετική αίτηση στον Δήμο, η ο Δήμος θα αναλαμβάνει την κατασκευή με έξοδα των ιδιοκτητών.

• 11.Αυστηρή τήρηση των τετραγωνικών κατάληψης πεζοδρομίου και χώρων πλατειών σε όλους τους καταστηματάρχες και σχετική διαγράμμιση επί του εδάφους.

• 12.Συντήρηση και περίφραξη των παιδικών χαρών.

• 13. Αναβάθμιση των πλατειών Πλατάνου, Σωποτού, Ελιές κ.λ.π.

• 14.Συντήρηση και συνέχιση των μονοπατιών προς Αγία Τριάδα.

Και κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της προέδρου.

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι (ομόφωνα)

• 1. Την πεζοδρόμηση και την αισθητική αναβάθμιση του Εμπορικού Κέντρου (οδό Τρικάλων από Τράπεζα Πειραιώς –Πλατεία Δημαρχείου –Οδός Βλαχάβα ως οδό Κονδύλη) ή ήπιας κυκλοφορίας.

• 2.Για την οδό Τρικάλων να υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση (μονούς ζυγούς μήνες) να υπάρχει κάρτα στάθμευσης με υψηλό τίμημα, την απομάκρυνση των περιπτέρων επί του πεζοδρομίου της, και κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες στην οδό Τρικάλων να υπάρχει απαγόρευσης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τις βραδινές ώρες, και δοκιμαστικά να κλείσει η κυκλοφορία στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

• 3.Χώροι Στάθμευσης προτείνονται α) οι υπάρχοντες β) Η οδός Μετεώρων, γ) Σταθμών Τρένων, Περιοχή S δ) δημιουργία υπόγειων πάρκιγκ στο Α Δημοτικό Σχολείο και στην χώρο της Λαϊκής Αγοράς ε) διερεύνηση οικοπέδων (ιδιωτών) προς ενοικίαση και για την δημιουργία χώρων στάθμευσης.

• 4. Σήμανση – απελευθέρωση των διασταυρώσεων και ολιγόλεπτη στάση για την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων για συγκεκριμένες ώρες.

• 5.Δημιουργία θέσεων πάρκιγκ για άτομα με ειδικές ανάγκες.

• 6.Χάρτες που θα αναφέρονται τα σημεία αναφοράς της πόλης μας.

• 7.Αυστηρή αστυνόμευση με δύο βάρδιες.

• 8.Διαγράμιση των διαβάσεων πεζών.

• 9.Για τις πέργολες προτείνεται η απομάκρυνση των νάυλων και να υπάρχει αυστηρή τήρηση των τετραγωνικών κατάληψης πεζοδρομίου που δικαιούνται οι καταστηματάρχες.

• 10.Για την κατασκευή νέων πέργολων θα υποβάλλεται σχετική αίτηση στον Δήμο, η ο Δήμος θα αναλαμβάνει την κατασκευή με έξοδα των ιδιοκτητών.

• 11.Αυστηρή τήρηση των τετραγωνικών κατάληψης πεζοδρομίου και χώρων πλατειών σε όλους τους καταστηματάρχες και σχετική διαγράμμιση επί του εδάφους.

• 12.Συντήρηση και περίφραξη των παιδικών χαρών.

• 13. Αναβάθμιση των πλατειών Πλατάνου, Σωποτού, Ελιές κ.λ.π.

• 14.Συντήρηση και συνέχιση των μονοπατιών προς Αγία Τριάδα.

Το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως εξής.

Εξαντληθέντων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, λύεται η συνεδρίαση.

Αφού συνετάγη το παρόν πρακτικό, υπογράφεται ως ακολούθως.

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com