A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Ενημερωτική εκδήλωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

agorastosAΚ. Αγοραστός: «Δύναμη ελπίδας το ΕΣΠΑ για τη Θεσσαλία. Κάθε έργο του ΕΣΠΑ δημιουργεί μόχλευση στην τοπική κοινωνία και οικονομία και στηρίζει θέσεις εργασίας»

Σε ότι αφορά στην πρόοδο του Προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. στη Θεσσαλία, σας αναφέρουμε ότι σήμερα (στοιχεία 15/12/2012) ισχύουν τα ακόλουθα:

Επί του Συνολικού ποσού των 498 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη του Προγράμματος της Θεσσαλίας:

  •  Προσκλήσεις σε Ποσοστό 141,91%
  •  Εντάξεις σε Ποσοστό 124,10%
  •  Συμβάσεις σε Ποσοστό 83,54%
  •  Δαπάνες σε Ποσοστό 46,15% , με ποσό 58 εκ. ευρώ εκ των 230 εκ.ευρώ συνολικής δαπάνης, να έχουν πραγματοποιηθεί εντός του 2012.

Επιπρόσθετα, τολμήσαμε, ρισκάραμε και εκχωρήσαμε έργα του Προγράμματος της Θεσσαλίας στο ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να έχει απορροφητικότητα το αρμόδιο Υπουργείο, εξασφαλίζοντας έτσι πρόσθετους πόρους για νέα έργα.

Η πρόοδος των «εκχωρημένων» πόρων του ΕΠΠΕΡΑΑ που διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας είναι:

  •  Προσκλήσεις σε Ποσοστό 152,38%
  •  Εντάξεις σε Ποσοστό 94,42%
  •  Συμβάσεις σε Ποσοστό 69,60%
  •  Δαπάνες σε Ποσοστό 59,46%

Εδώ, πρέπει να αναφέρουμε ότι έργα προϋπολογισμού τάξης 28 εκ.ευρώ (με συμβάσεις περίπου 18 εκ. ευρώ και με 15 εκ. ευρώ δαπάνη), μεταφέρθηκαν τον Οκτώβριο 2011 από το Περιφερειακό Πρόγραμμα στο ΕΠΠΕΡΑ και συνεχίζουν να διαχειρίζονται από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Απομείωσαν την απορρόφηση του Περιφερειακού Προγράμματος, έδωσαν όμως πρόσθετους πόρους στη Θεσσαλία για Νέα Έργα.

Σήμερα, τα ενταγμένα δημόσια έργα σε όλα τα Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. που χωροθετούνται στη Θεσσαλία, αγγίζουν τα 2 δις ευρώ και επιπλέον αυτών τα έργα που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ και ΑΛΙΕΙΑ, τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και τα έργα που υλοποιούνται με τους ελάχιστους πλέον εθνικούς πόρους, Κ.Α.Π. κ.α.

Το Πρόγραμμα της Θεσσαλίας έχει επιτύχει το στόχο απορρόφησης «ν+3» για το έτος 2012.

Επίσης, προβλέπεται να υπερκαλυφθεί έως τέλος του έτους ο δύσκολος στόχος που τέθηκε στο Πρόγραμμα για απορρόφηση ποσού 80 εκ. ευρώ, ως μέρος του Στόχου Απορρόφησης που τέθηκε για το ΕΣΠΑ από το «Μνημόνιο» της χώρας, συνολικού ύψους 4 δις ευρώ.

Βασική παράμετρος για την επίτευξη της απορρόφησης, αποτέλεσαν οι γοργοί ρυθμοί υλοποίησης των έργων, η συστηματική παρακολούθηση από όλους τους εμπλεκόμενους, η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε με τους αναδόχους των έργων, αλλά και η εξασφάλιση που επιτύχαμε στην αύξηση του ετησίου ορίου «Πιστώσεων» (δηλαδή χρηματοδότησης) από το Υπουργείο Ανάπτυξης κατά 30 εκ. ευρώ (από 65 εκ. ευρώ αρχικά). Όλα τα έργα έλαβαν τις πιστώσεις που απαιτούσαν για να μπορέσουν να υλοποιηθούν και πληρωθούν ομαλά.

agorastosBΘα αναφέρω και κάποια ειδικότερα θέματα, κρίσιμα για τους στόχους του Προγράμματος και την ανάπτυξης της Θεσσαλίας, που προωθήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας:

  •  την Πρόσκληση για Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Νήσων Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 10 εκ.ευρώ, που εκδόθηκε τον Αύγουστο 2012. Σήμερα τα σχέδια υποβλήθηκαν από τους Δήμους των νησιών της Θεσσαλίας και τελούν υπό τελική επεξεργασία για έγκριση και έναρξη ένταξης των επιμέρους έργων τους στο ΕΣΠΑ.
  •  την ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Υποβρυχίων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων» στις Βόρειες Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό κόλπο. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία Καταδυτικών Πάρκων και επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων στις εν λόγω περιοχές, με αυτές των νήσων Αλοννήσου και Σκοπέλου να αποτελούν 1 από τα 8 (+1 στο ΕΠΠΕΡΑΑ) «έργα προτεραιότητας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η εξέλιξη σήμερα είναι άκρως ικανοποιητική, εγκρίθηκαν τα πρώτα στάδια του Επιχειρησιακού και εκπονούνται τα επόμενα, αναμένοντας να ολοκληρωθεί σύντομα, με το έργο να παραδοθεί για χρήση πριν τη λήξη του Ε.Σ.Π.Α.
  •  Πρόσκληση για έργα εξασφάλισης ποιότητας πόσιμου νερού, καθόσον εντοπίστηκαν προβλήματα σε περιοχές της Θεσσαλίας.
  •  ένταξη έργων βελτίωσης περιβαλλοντικών συνθηκών στους οικισμούς που κατοικούνται από ΡΟΜΑ. Σημειώνουμε παράλληλα ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποιεί ένα από τα 3 πιλοτικά Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα για τους ΡΟΜΑ, με ορίζοντα το 2020.

Προχωρήσαμε, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε, προσπαθήσουμε και πετύχουμε, για την καλύτερη λειτουργία του όλου συστήματος και προς όφελος της Θεσσαλίας και πρόσθετες ρυθμίσεις:

1. Ζητήσαμε επανειλημμένα και πετύχαμε την αποκέντρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η ανάληψη αρμοδιότητας από τους Περιφερειάρχες, στη διαχείριση των πιστώσεων και των κατανομών στα έργα, θα μειώσει σημαντικότατα τους χρόνους πληρωμών των έργων και θα αναστρέψει το φαινόμενο των καθυστερήσεων και στρεβλώσεων που εμφανίζεται σήμερα, εφόσον εφαρμοστεί πραγματικά άμεσα.

2. Την ανάληψη αρμοδιότητας Διαχείρισης του Νέου Κύκλου Επενδύσεων του Ε.Σ.Π.Α. από Περιφερειακούς Φορείς Διαχείρισης. Παράλληλα, κατάλληλες ενέργειες - εθνικά βήματα - για την διοχέτευση των πόρων στην αγορά, όπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης του Τραπεζικού Συστήματος, προκειμένου να χορηγούν δανειοδοτήσεις σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένταξη Επένδυσής τους σε Πρόγραμμα, η τακτοποίηση του φορολογικού συστήματος και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και χορήγησης Ενισχύσεων σε Επενδυτές.

3. Την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών, τόσο διαχείρισης του ΕΣΠΑ όσο και γενικότερα νομοθεσίας π.χ. δημοσίων έργων, αδειοδοτήσεων κ.α. με αποκέντρωση στην Περιφέρεια.

4. Την παύση λειτουργίας άλλων Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, για αντικείμενο που έχει ήδη εκχωρηθεί και διαχειρίζεται από τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας. Και αναφέρομαι στη λειτουργία κυρίως της Ε.Ε.Τ.Α.Α., αλλά και της ΜΟΔ . Στην ΕΕΤΑΑ έχουν εκχωρηθεί πόροι από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε υπερδέσμευση των διατιθέμενων από το Πρόγραμμα, για διαχείριση έργων ίδιων με αυτά που διαχειρίζονται από τη Διαχειριστική Αρχή. Δημιουργείται στρέβλωση. Ανοίγουν προσκλήσεις και θα ενταχθούν έργα σε Κωδικούς που έχουν ήδη υπερκαλυφθεί. Εμφανιζόμαστε στους φορείς (Δήμοι), με 2 Διαχειριστικές Αρχές, με 2 προσκλήσεις στο ίδιο αντικείμενο, με διαφορετικές παραμέτρους. Και υπάρχει και στασιμότητα εκ μέρους της. Αν δεν αντιμετωπιστεί σήμερα το ζήτημα, θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε στο πέρας του Προγράμματος, το πιθανότερο με κόστος.

5. Στη Νέα Προγραμματική Περίοδο : τη δημιουργία διακριτών Περιφερειακών Προγραμμάτων με αυτοτελή Διαχείριση και πόρους. Με «Διαχειριστικές Αρχές» και όχι με «Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές». Η Αποκέντρωση και η ενίσχυση του θεσμού της Περιφέρειας, πρέπει να γίνει πράξη. Επίσης, τη δημιουργία Πολυταμειακών Περιφερειακών Προγραμμάτων, και με Γεωργικό και Κοινωνικό Ταμείο, για το σύνολο των έργων περιφερειακής εμβέλειας, και όχι την πολυδιάσπαση που εμφανίζεται σήμερα, την έλλειψη συντονισμού, την υπέρμετρη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις.

Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην επίλυση των ζητημάτων της Θεσσαλίας, μέσα από Περιφερειακό Σχεδιασμό, όπως εξορθολογίστηκε με την Αναθεώρηση που έγινε πρόσφατα.

Στοχεύουμε στην εξασφάλιση και υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων , ανεξαρτήτως Προγράμματος στο οποίο θα ενταχθούν : Περιφερειακό ή Τομεακό.

Δεν μένουμε σε ποσοστά απορρόφησης και νούμερα. Εξασφαλίζουμε τους στόχους απορρόφησης, αλλά κοιτάμε τα έργα και την απόδοσή τους στην κοινωνία και την ανάπτυξη.

Συνεχίζουμε με γρηγορότερους ρυθμούς και στη νέα χρονιά, με συνεργασία και στόχευση.

Στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 71% Α.Ε.Π. κατά κεφαλήν (ως μέσος όρος των ετών 2007, 2008 και 2009) παραμένει στις «μη ανεπτυγμένες» Περιφέρειες της χώρας. Το «Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης Θεσσαλίας για την περίοδο 2014-2020», ολοκληρώθηκε για την παρούσα φάση, μέσα από πλήρη διαβούλευση και επιστημονική προσέγγιση και κατατέθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για συμβολή στον Εθνικό Σχεδιασμό.

Εν αναμονή του Εθνικού Σχεδίου, της έγκρισης των Κανονισμών για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο και της Αρχιτεκτονικής των Προγραμμάτων, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με όλους τους φορείς για την εξειδίκευση των αρχικών προτάσεων.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την «Έξυπνη Εξειδίκευση» ως απαραίτητη προϋπόθεση ορθού σχεδιασμού για τη Νέα Περίοδο, προχωράμε σε σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας, που θα στελεχώνεται από όλους τους περιφερειακούς φορείς επιστήμης, έρευνας και καινοτομίας, με στόχο το σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο των κατευθύνσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, με σύνδεση όλων των τομέων της περιφερειακής οικονομίας και την προστιθέμενη αξία προϊόντων και ιδεών.

Στόχος στο σχεδιασμό για τη Νέα Περίοδο είναι η εκμετάλλευση των Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας, σε κάθε τομέα της οικονομίας, συνδυαστικά μεταξύ τους και με λειτουργικές διασυνδέσεις της παραγωγικής δραστηριότητας, με απώτερο στόχο την επίτευξη υψηλού επιπέδου ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Και εξωστρέφεια σε όλους τους τομείς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω σχεδιασμού και υλοποίησης μίγματος κατάλληλων έργων, επενδύσεων και δράσεων.

Ως Θεσσαλία, έχουμε θέσει το Αναπτυξιακό Όραμά μας :

« Ισχυρή και Καινοτόμα Θεσσαλία στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».

agorastosCΠρογραμματισμός επόμενης περιόδου - Νέες Προσκλήσεις

• 1. προγράμματα έρευνας , με συνολικό Π/Υ 500.000 ευρώ. Απευθύνεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλίας , αφορά σε έρευνα με αποτελέσματα - εφαρμογή τους στη Θεσσαλία, προσβάσιμα σε όλους.

• 2. δράσεις συνδρομής στη βελτίωση πολιτιστικών υπηρεσιών, συνολικού Π/Υ τάξης 500.000 ευρώ, αφορά σε «Θεσμούς» πολιτιστικούς ήδη λειτουργούντες, με εμβέλεια τουλάχιστον σε επίπεδο χώρας και μετρήσιμα αποτελέσματα.

• 3. έργα ενίσχυσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό οδικό δίκτυο, συνολικού προϋπολογισμού τάξης 10 εκ.ευρώ, αφορά βελτιώσεις τοπικές σε σημεία με επικινδυνότητα στην κυκλοφορία.

• 4. Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης στα Αστικά Κέντρα Περιφέρειας, προϋπολογισμού τάξης 55 εκ.ευρώ

• 5. Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, προϋπολογισμού τάξης 12 εκ.ευρώ, με προτεραιότητα στις περιοχές με αποδεδειγμένα περιβαλλοντικά προβλήματα.

• 6. έργα αντικατολισθητικά , προστασίας οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού τάξης 7 εκ.ευρώ

• 7. ενεργοποίηση Επιχειρησιακών σχεδίων και μελετών από την τεχνική Βοήθεια του Προγράμματος , όπως επιχειρησιακό σχέδιο ανάδειξης Ολύμπου, επιχειρησιακό σχέδιο διασύνδεσης – προβολής πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου Θεσσαλίας κ.α.

• 8. Ολοκληρωμένο σχέδιο Υποβρύχιων Μουσείων – Καταδυτικού Τουρισμού, προϋπολογισμού τάξης 1,5 εκ.ευρώ

Παράλληλα τον λόγο στην ημερίδα έλαβαν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης ο οποίος τόνισε ότι «στηρίζουμε το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας γιατί στέκεται με προσοχή πιο κοντά στους Δήμους και τα προβλήματά τους», ενώ ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει πνεύμα δικαιοσύνης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν αρθεί οι αποκλεισμοί και υπάρχει πνεύμα ενότητας και συνέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος και Ρήγα Φερραίου κα Ελένη Λαΐτσιου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Μαγνησίας Απ. Παπαδούλης χαρακτήρισε την Περιφέρεια Θεσσαλίας όαση προγραμματισμού και καινοτομίας στη δημόσια διοίκηση, με άμεση και αποτελεσματική συνεργασία τόσο στο πρόγραμμα για τις ιδιωτικές επενδύσεις όσο και στο πρόγραμμα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ο αναπληρωτής διοικητής της Ενιαίας Διοίκησης των Νοσοκομείων Λάρισας κ. Κώστας Καραμπάτσας απ' την πλευρά του ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τη διαχειριστική αρχή για την επαγγελματική τους ευσυνειδησία και την αποτελεσματικότητα, ενώ εξήρε την εργατικότητα και την ακατάπαυστη ενεργητικότητα του κ. Αγοραστού, η οποία αποτελεί εγγύηση, όπως ανέφερε για την υλοποίηση έργων μακράς πνοής για τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ακόμη οι αντιπεριφερειάρχες Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου, Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, Μαγνησίας Αργύρης Κοπάνας, και Έργων κ. Ζήσης Γρηγορίου, ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Μαμάρα, Κώστας Χαλέβας, Γιώργος Καλτσογιάννης, Θανάσης Παιδής, Δημήτρης Κουρέτας, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστας Μέγας, πρόεδροι επιμελητηρίων, εκπρόσωποι φορέων υπηρεσιακά στελέχη κ.α.

EASTER_2024_CHAMBEROFTRIKALA_300x300_-_Αντιγραφή.jpg

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com