A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Ενόψει της έναρξης κατασκευής του Γεωλογικού Μουσείου στο Καστράκι

E-mail Εκτύπωση

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 43%  ΣΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

kastrakiΚυρία Διευθύντρια

Ύστερα από συνεχείς προσπάθειες  του Συλλόγου μας των Καστρακινών Αττικής, εδέησε, ύστερα από περισσότερα από 12 χρόνια, να αναλάβει την προώθηση της υλοποίησης του γεωλογικού συγκροτήματος στο Καστράκι  η Αντιπεριφέρεια Τρικάλων. Ως εκ τούτου και πριν από οτιδήποτε άλλο, θεωρούμε υποχρέωση μας να ευχαριστήσουμε θερμά τον αξιότιμο Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη καθώς και την Τεχνική Υπηρεσία των Τρικάλων με Προϊσταμένη την Μηχανικό Κυρία Έφη Καραγιάννη η οποία  (Υπηρεσία) σε σχετικά πολύ λίγο χρόνο δημοπράτησε και κατακύρωσε την Ά φάση των  εργασιών του έργου, ήτοι την μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου σε Γεωλογικό Μουσείο. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε την 4η Σεπτεμβρίου και ο α΄ μειοδότης  έδωσε προσφορά κατά 43% φθηνότερη από τον σχετικό   προϋπολογισμό του έργου….Επί της αποφάσεως κατακυρώσεως  υπεβλήθη ένσταση από τον β` μειοδότη, η oποία όμως απερρίφθη ως αβάσιμος. Ως εκ τούτου, αναμένεται η έναρξη των εργασιών να γίνει μέσα στον Νοέμβριο.  Δεδομένου ότι , σύμφωνα  με την σχετική υπό στοιχεία

ΑΔΑ: Β49ΦΦ-2ΡΡ , Α.Π. 2576/731/Α2 της 14/05/2012  Απόφαση- Έγκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το εγκριθέν για την εν λογω Ά φαση του έργου  κονδύλιο ήτανε 1.030.000 ευρώ, τα χρήματα πού θα περισσέψουν θα είναι περίπου 400.000 ευρώ. Το τελευταίο αυτό ποσό πιστεύω ότι υπερκαλύπτει και το αντικείμενο των υπολοίπων απαιτουμένων δαπανών για την πληρότητα του έργου  όπως, αγορά ορυκτών, βιτρινών και λοιπού εξοπλισμού και   όπως αυτές αναφέρονται εις την προηγούμενη απόφαση-έγκριση, καθώς και αναλυτικότερα  εις την σχετική μουσειολογική μελέτη η οποία η οποία συνετάγη από τον Καθηγητή κ. Κελεπερτζή και  είναι μαζί με την μελέτη εφαρμογής τα δυο βασικά στοιχεία που καθορίζουν με κάθε λεπτομέρεια  το αντικείμενο του έργου, ώστε να υλοποιηθεί ένα πλήρες λειτουργικά γεωλογικό μουσείο. Αυτή όμως η λειτουργική πληρότητα, για να επιτευχθεί, προϋποθέτει κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις . Αυτός ήτανε και ο λόγος που ο Σύλλογος μας , από την αρχή , όταν ξεκίνησε την προσπάθεια του, έκανε σχετική αίτηση προς  το Πανεπιστημίου Αθηνών για την υπόδειξη του καταλλήλου προσώπου για τον ρόλο του επιστημονικού επόπτου – συνεργάτου του έργου και το Πανεπιστήμιο μας υπέδειξε ως τον πλέον κατάλληλο τον Καθηγητή Γεωλογίας κ. Κελεπερτζή. Ο Δήμος Καλαμπάκας έκανε επισήμως αποδεκτή την εν λόγω  υπόδειξη, υπήρξε δε και  μία συνεχής συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών κατά περιόδους  όταν αυτό απαιτείτο για την διαμόρφωση της τελικής μελέτης. Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω  ότι, το γεωλογικό συγκρότημα του Καστρακίου θα αποτελέσει το κορυφαίο παρόμοιο έργο στην Χώρα μας καθώς και τον δεύτερο πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής μας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή εις την πιστή εφαρμογή των προδιαγραφών εις ότι αφορά την ποιότητα κατασκευής….  Ύστερα από όλα τα παραπάνω  και για να μην αποκτήσουμε ένα επιπλέον άχρηστο στην ουσία έργο, όπως έχει συμβεί και με κάποια άλλα έργα στην γειτονιά μας, θα πρέπει να υπάρξει από τώρα μία συνεργασία μεταξύ της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων και του κ. Κελεπερτζη …..  Την άποψη συνεργασίας ενισχύει και το γεγονός ότι, η τεχνική υπηρεσία των Τρικάλων προέβει και σε κάποιες αλλαγές στην μελέτη εφαρμογής του έργου… Σημειωτέον ότι, η  τελική μελέτη πού παρέλαβε  από τον Δήμο Καλαμπάκας η Αντιπεριφέρεια Τρικάλων, ήτανε απόρροια συνεργασιών της μελετητικής εταιρεία ΡΟΙΚΟΣ και του κ. Καθηγητού.

Επιπλέον, με την εν λόγω συνεργασία, θα τεθεί και η βάση για το θέμα της επανδρώσεως του μουσείου . Τα άτομα που θα εκτελούν την βασική λειτουργία της επίδειξης των ορυκτών κλπ θα πρέπει να έχουν κάποιες εξειδικευμένες σχετικές γνώσεις. Για την περίπτωση αυτή  είναι δίκαιο να επιλεγούν νέα παιδιά από το Καστράκι, τα οποία θα έχουν τα απαραίτητα προσόντα  όπως αυτά ( τα προσόντα) θα καθορισθούν από τον κ. Κελεπερτζή, για να επιμορφωθούν για ένα χρονικό διάστημα περίπου τριών (3) μηνών, από το επιστημονικό επιτελείο του τελευταίου (του κ. Κελεπερτσή)

Το έκτρωμα του παρτεριού (!)

Θα ήθελα να παρακαλέσω και εγγράφως την τεχνική υπηρεσία των Τρικάλων ο Εργολάβος, όταν θα αρχίσει τις κατεδαφίσεις των μεταγενεστέρων από το διατηρητέο κτίριο κτισμάτων, να κάνει δηλαδή κάτι το αυτονόητο δηλαδή, ας ξεκινήσει τις κατεδαφίσεις των μεταγενεστέρων του διατηρητέου κτιρίου κτισμάτων με την αποκόλληση του τοίχου του παρτεριού από την πρόσοψη του διατηρητέου. Όταν το ΚΑΣ, αποτελούμενο σημειωτέον από δεκαπέντε ανώτατα στελέχη του ΥΠ.ΠΟ. και τουλάχιστον τέσσερις καθηγητές του ΕΜΠ, απεφάσισε την κατεδάφιση όλων των μεταγενεστέρων του διατηρητέου κτιρίων τα οποία εφάπτονταν του τελευταίου (του διατηρητέου), ο τότε  αρμόδιος τεχνικός του Δήμου Καλαμπάκας είχε την έμπνευση να κατασκευάσει τον ένα τοίχο του παρτεριού σαν προέκταση του διατηρητέου κτηρίου! Για όσους δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό , φαντασθείτε να έχετε ένα πολύτιμο δακτυλίδι και να κολλήσετε δίπλα στην πολύτιμη πέτρα μία τσίχλα !!!....  Επεσήμανα τότε σε σχετικό  άρθρο μου ότι, αυτή η κακοτεχνία είναι καταστροφική και ότι μαρτυρεί άγνοια στοιχειωδών κανόνων της αρχιτεκτονικής γιατί πρόκειται για διατηρητέο κτίριο το οποίο ύστερα από 100 και πλέον χρόνια  υφίσταται (μια απαγορευτική) επέκταση !!.. Δεν πήρα καμία απάντηση. Απλά διέρρευσε από τον Αρμόδιο ότι θα το συνηθίσουμε !!!!!……Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;

Η προσέλευση και η αποχώρηση των επισκεπτών

Μεγάλη «αγωνία» και «ενδιαφέρον»  υπήρξε από κάποιους καλοθελητές για την πιθανή δημιουργία κυκλοφοριακού προβλήματος στην κεντρική πλατεία εξαιτίας του γεωλογικού συγκροτήματος…. Η σχετική λύση είναι απλή και είναι η απαγόρευση της μονίμου σταθμεύσεως των οχημάτων στην δεξιά πλευρά, όπου  θα είναι και η κυρία είσοδος των επισκεπτών. Τα λεωφορεία θα σταθμεύουν στην εν λόγω πλευρά, θα αφήνουν τους επισκέπτες και θα φεύγουν. Όταν οι τελευταίοι θα πρόκειται να αναχωρήσουν, ο Ξεναγός τους θα ειδοποιεί, μέσω του κινητού τηλεφώνου, τον οδηγό να έλθει να παραλάβει τους επισκέπτες για την αναχώρηση τους. Προς τούτο σκόπιμη θα είναι, εκτός από την αποκόλληση του τοίχου του παρτεριού από το διατηρητέο κτίσμα και η σμίκρυνση της επιφάνειας του παρτεριού προκειμένου να υπάρχει χώρος για την ταυτόχρονη προσωρινή στάθμευση δυο λεωφορείων.

Η φιλοσοφία  της οικονομικής απόδοσης του συγκροτήματος

Από τα προηγούμενα είναι φυσιολογικό, οι επισκέπτες, μετά την επίσκεψη τους στο Μουσείο και την παρακολούθηση της προβολής της ταινίας δημιουργίας των βράχων, πριν η ζητήσουν από τον ξεναγό να φύγουν, να θελήσουν να περιηγηθούν στον χώρο της πλατείας για να πάρουν ένα ποτό, καφέ η να αγοράσουν οτιδήποτε ελκυστικό θα υπάρξει. Είναι πολύ πιθανόν με την περάτωση του συγκροτήματος να αναπτυχθούν στον εν λόγω χώρο και άλλες μικροεπιχειρήσεις με τοπικά προϊόντα….

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επικεντρωθώ σε ένα πολύ βασικό κατά την γνώμη μου σημείο: Στην μελέτη προβλέπεται και η λειτουργία αναψυκτηρίου εντός του γεωλογικού μουσείου… Σκόπιμο θα ήτανε το εν λόγω αναψυκτήριο να λειτουργεί μόνον υπό την μορφή αυτοεξυπηρετήσεως ( self service) και μόνον εις την περίπτωση των γεωλογικών συνεδρίων, ώστε, να ωφεληθούν εκ της παρουσίας των επισκεπτών

τα καφενεία και τα πάσης φύσεως καταστήματα της πλατείας.

Ευχαριστώ.

Άγγελος Χορμόβας

Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αττική Καστρακινών

Πρώην Δ/ντής των Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας /ΔΕΗ

EASTER_2024_CHAMBEROFTRIKALA_300x300_-_Αντιγραφή.jpg

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com