A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

"Kρατικός Τειρεσίας" για χρέη προς το Δημόσιο

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11ofeileΤον δρόμο προς τη Βουλή έχει πάρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον κρατικό «Τειρεσία» ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να...

τεθεί προς ψήφιση εντός του μήνα.
Σκοπός του εν λόγω εργαλείου είναι η καταγραφή όλων των οφειλών που έχουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, δηλαδή σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η συγκέντρωση αυτών των οικονομικών δεδομένων δίνει τη δυνατότητα να αξιολογούνται οι πιθανότητες αθέτησης και εν ολίγοις δημιουργείται ένα σύστημα βαθμολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Βάσει αυτής της βαθμολογίας θα ανοίγει και η «πόρτα» των ρυθμίσεων οφειλών αλλά και η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί μία πλατφόρμα καταγραφής όλων των οφειλών – κόκκινων και μη – προκειμένου να δίνονται υγιείς χρηματοδοτήσεις και να λύσει τα χέρια σε όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς καθότι θα πληροφορεί για το πιστωτικό προφίλ του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης που επιθυμεί να κάνει κάποια συναλλαγή.
Επιπλέον, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων οφειλών θα μπορούν να κάνουν χρήση της βαθμολόγησης ώστε να λάβουν αποφάσεις για τη χορήγηση ή μη δανείων και διακανονισμών. Βασική όμως προϋπόθεση για να επιτραπεί η πρόσβαση κάποιου ιδιωτικού φορέα (τράπεζα κ.λπ.) στο εν λόγω μητρώο είναι η συγκατάθεση της επιχείρησης ή του νοικοκυριού στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Δημιουργείται έτσι μία δεξαμενή πληροφόρησης για τις πιστώσεις και επιπλέον χαρτογραφούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθότι στόχος της Αρχής είναι η συλλογή και η επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, η χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης ούτως ώστε να αποφεύγονται οι αθετήσεις υποχρεώσεων στην αγορά. Σημειώνεται ότι πρόσβαση στα δεδομένα έχουν μόνο τα υποκείμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι δικαστικές Αρχές, οι πιστωτές και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Τα στοιχεία προς την Αρχή θα τροφοδοτούνται από όλους τους φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα δεδομένα θα τα επικαιροποιούν ανά μήνα και η διασύνδεσή τους θα γίνει κατά τη διάρκεια ενός έτους από την πρόσκληση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Συγκεκριμένα, αυτά τα στοιχεία αφορούν τα χαρακτηριστικά των οφειλών, το αρχικό και το τρέχον ύψος έπειτα από προσαυξήσεις και πρόστιμα, τη διάρκεια κ.λπ. Θα καταγράφονται επίσης πληροφορίες όπως οι πτωχεύσεις – ή αν κάποιος είναι άνεργος -, οι εμπράγματες εξασφαλίσεις, οι τυχόν ρυθμίσεις, τα φορολογικά δεδομένα του κάθε οφειλέτη, αλλά και τυχόν δικαστικές εκκρεμότητες των οφειλετών με πιστωτές κ.λπ.
Στη συνέχεια η Αρχή θα αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης με βάση τα στοιχεία και θα βγάζει μία πιστοληπτική αξιολόγηση, ενώ η ενημέρωση προς τρίτους θα αφορά μόνο την αξιολόγηση και σύμφωνα με το σχέδιο η Αρχή θα μπορεί να διατηρήσει τα δεδομένα για 10 έτη. Επίσης, το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση έχει δικαίωμα αμφισβήτησης της πιστοληπτικής βαθμολόγησης.

 

in.gr

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com