A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Ρυθμίσεις χρεών για 5,65 εκατομμύρια οφειλέτες του Δη-μοσίου - Όλες οι επιλογές

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11r x400Το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών 5,65  εκατομ-μυρίων οφειλετών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει ήδη φθάσει στα 148 δισ. ευρώ ενώ την...

Πρωτοχρονιά θα «ξεπαγώσουν» οφειλές περίπου 6 δισ. ευρώ για περισσότερους από 820.000 φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Οι οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο βρίσκουν σωσίβιο στις ρυθμίσεις. Με την πανδημία να εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της, η «βεντάλια» των δόσεων έχει ανοίξει για τα καλά. Περιλαμβάνει μέχρι και 6 ρυθμίσεις για τις οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με τις μηνιαίες δόσεις να φθάνουν ακόμη και τις 240 δόσεις.
Έτσι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, έμποροι, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ταμειακές «ανάσες» επιμηκύνοντας τον χρόνο για την εξόφληση όλων των οφειλών τους προκειμένου να αποφύγουν τον εφιάλτη των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Ο χάρτης των ρυθμίσεων
Ο χάρτης των ρυθμίσεων, ο αριθμός των δόσεων, το είδος των οφειλών, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τον διακανονισμό τους, έχουν ως εξής:
1. Πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων: Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις τρέχουσες τακτικές οφειλές τους (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πάγια ρύθμιση και να τις εξοφλήσουν σε έως 24 δόσεις. Η ελάχιστη δόση έχει οριστεί σε 30 ευρώ ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων που επιλέγει ο φορολογούμενος, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως. Εκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς μπορούν να εξοφληθούν σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
2. Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων: Οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία μπορούν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με εξαίρεση το ΝΑΤ σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ γίνεται μόνο εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της μηνιαίας δόσης και εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους τη δεδομένη χρονική στιγμή περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημά τους, τα χρηματικά διαθέσιμά τους, την ακίνητη περιουσία τους και το σύνολο των οφειλών τους. Εάν τα στοιχεία που παρέχει ο οφειλέτης είναι ανακριβή ή ανεπαρκή η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση απορρίπτεται. Για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει επιπλέον να προσκομίσει βεβαίωση από ανεξάρτητο τρίτο φορέα περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων, καθώς και δικαιολογητικά τα οποία να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού, με δαπάνες που βαρύνουν τον ίδιο. Για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ ο οφειλέτης υποχρεούται επιπρόσθετα να παράσχει εγγυήσεις ή εμπράγματες εξασφαλίσεις ίσης αξίας με τη συνολική οφειλή.
3. Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα που έχουν οποτεδήποτε χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία, μισθωτούς που η σύμβασή τους ανεστάλη οποτεδήποτε μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 έως 21 Ιουλίου 2021, όσοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», όσοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και αποζημιώθηκαν μετά από έλεγχο των δηλώσεων Covid αλλά και όσοι εγράφησαν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης έχει ορισθεί στα 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Καθυστέρηση καταβολής δόσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 5% ενώ η ρύθμιση χάνεται εάν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις.
4. Από την πάγια ρύθμιση στις 36 ή 72 δόσεις: Οφειλές προς την Εφορία αλλά και στον ΕΦΚΑ που είχαν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Για τις οφειλές προς την Εφορία, το μέτρο αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν κλείσει με κρατική εντολή το διάστημα της πανδημικής κρίσης, δηλαδή από 27 Οκτωβρίου του 2020 έως 31 Ιουλίου του 2021. Για να ενταχθούν και οι οφειλές αυτές στις 36 άτοκες ή στις 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5% θα πρέπει η πάγια ρύθμιση να είναι σε ισχύ και η δόση του Οκτωβρίου να πληρωθεί από τους υπόχρεους το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να γίνει ρύθμιση σε 72 δόσεις για οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021.
5. Ρύθμιση 60 δόσεων για επιστρεπτέες προκαταβολές: Οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος έως και το 50% του φθηνού κρατικού δανείου που έλαβαν. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν δυο επιλογές:
• Να επιστρέψουν στο κράτος το ποσό εφάπαξ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 κερδίζοντας έκπτωση 15%.
• Να εξοφλήσουν το ποσό σε 60 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.
6. Εξωδικαστική ρύθμιση σε έως 240 δόσεις: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα μπορεί να υποβάλει αίτηση μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις των οφειλών του προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων, προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής εφόσον ξεπερνούν το ποσό των 10.000 ανά πιστωτή. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και οφειλέτες με ενήμερες ή καθυστερούμενες οφειλές επικαλούμενοι επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αποδείξουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι η μείωση του εισοδήματός τους είναι ίση ή μεγαλύτερη του 20%.
Τέλος, να σημειωθεί ότι παράλληλα «τρέχουν» και οι παλιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων.

 

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com