A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Παιδικά εμβόλια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γο-νείς εν μέσω πανδημίας

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11paidakiΑκόμα πιο σφοδρό από το αναμενόμενο ήταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπε-δο, με αποτέλεσμα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να...

επιβληθούν σε πολλές χώρες του κόσμου.
Το δεύτερο lockdown που εφαρμόστηκε στη χώρα μας από τα μέσα Νοεμβρίου, με τα σχολεία όλων των βαθμίδων να κλείνουν, μαζί με τα καταστήματα και τις περισσότερες δραστηριότητες, «έκλεισε» και πάλι τα παιδιά στο σπίτι. Οι γονείς επικεντρώθηκαν φυσικά στην προστασία από την πανδημία και περιόρισαν στο ελάχιστο τις εξόδους και τις κοινωνικές επαφές.
Αυτή η πρακτική, δυστυχώς, κρύβει έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο: Μαζί με όλα τα άλλα που «μπαίνουν στον πάγο» εξαιτίας του lock down, οι γονείς παραλείπουν και τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον παιδίατρο για τον εμβολιασμό των παιδιών – προφανώς στην προσπάθειά τους να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό. Το γεγονός όμως ότι βρισκόμαστε εν καιρώ πανδημίας, δεν σημαίνει επουδενί πως παύουν να υπάρχουν άλλες, μολυσματικές και επικίνδυνες ασθένειες για την υγεία ειδικά των παιδιών, όπως για παράδειγμα η νόσος Μηνιγγίτιδα Β', που μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και θανατηφόρα.
Εν αναμονή εμβολίου για τον κορονοϊό, δεν παραλείπουμε τα παιδικά εμβόλια
Είναι σαφές πως ο μόνος τρόπος να εξαλείψουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποια από τις νόσους αυτές, είναι με το να εμβολιάσουμε σωστά και με βάση το πώς προτείνουν οι επιστήμονες τα παιδιά μας. Αξίζει, στο σημείο αυτό, να επισημάνουμε πως ενδεικτικό της σπουδαιότητας των εμβολίων στη δημόσια υγεία, είναι πως σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ασχολείται με την ανακάλυψη του εμβολίου που θα προστατεύσει την ανθρωπότητα από τον κορονοϊό. Μέχρι τότε όμως, οι γονείς οφείλουν να μην αφήνουν τα παιδιά τους εκτεθειμένα στους κινδύνους, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν διαθέσιμα τα κατάλληλα εμβόλια.
Διότι, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας στη χώρα μας, την περασμένη άνοιξη, παρατηρήθηκε το λεγόμενο «εμβολιαστικό κενό». Οι γονείς μικρών παιδιών ειδικά, ανέβαλαν και καθυστέρησαν σημαντικά τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα βρέφη και μικρά παιδιά σε πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να παραμένουν απροστάτευτα έναντι πολύ σοβαρών νόσων, που μπορεί να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή τους. Παράλληλα, το γεγονός αυτό είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς άμεσα, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα για διάφορους λόγους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από κάποιο λοιμώδες νόσημα.
Το υπουργείο Υγείας εξάλλου έχει αναφερθεί αναλυτικά στο γεγονός πως οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί των παιδιών δεν θα πρέπει να παραλείπονται σε καμία περίπτωση, ειδικά όχι εν μέσω πανδημίας.
Επομένως, η καθιερωμένη επίσκεψη στον παιδίατρο για το προγραμματισμένο checkup και για τον προληπτικό εμβολιασμό είναι απαραίτητη και δεν θα πρέπει να αναβάλλεται επ' αόριστον ή για μετά τη λήξη του lock down. Μάλιστα, μία τέτοια επίσκεψη στον παιδίατρο, είναι ιδανική αφορμή για τους γονείς ώστε να ενημερωθούν για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη αλλά και ύπουλη νόσο, τη Μηνιγγίτιδα Β', για την οποία κυκλοφορεί αποδεδειγμένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
Γιατί η Μηνιγγίτιδα Β' χαρακτηρίζεται «ύπουλη νόσος»
Η Μηνιγγίτιδα Β' θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες λοιμώδεις νόσους, καθώς τα αρχικά της συμπτώματα μοιάζουν με της γρίπης, όμως η εξέλιξή της είναι ραγδαία. Αναλυτικότερα, η Μηνιγγίτιδα Β' προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο του ασθενούς – σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου ένα στα πέντε περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές για τον ασθενή. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα βρέφη και τα νήπια είναι οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, ενώ ειδικά τα νεογέννητα κάτω του ενός έτους, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.
Το πολύ επικίνδυνο χαρακτηριστικό της Μηνιγγίτιδας Β' είναι πως τα συμπτώματά της αρχικά μπορεί να είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός – μοιάζουν δηλαδή πολύ με αυτά της γρίπης ή μίας ίωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ δύσκολη – οι περισσότεροι πιστεύουν πως πρόκειται κάτι απλό και περιμένουν να περάσει. Όμως πρόκειται για μία πολύ ύπουλη ασθένεια, η οποία μέσα σε 24 ώρες εξελίσσεται ραγδαία, με δραματικές συνέπειες για τον ασθενή.
Ένας ακόμα λόγος που κάνει τη Μηνιγγίτιδα Β' επικίνδυνη και ύπουλη είναι το γεγονός πως 1 ένας στους δέκα ενήλικες φέρει το βακτήριο της νόσου αυτής ασυμπτωματικά. Μπορεί όμως να το μεταδώσει και να μεταφέρει τη νόσο σε βρέφη και μωρά που ζουν στο περιβάλλον του, μέσω του φιλιού, του βήχα ή του φταρνίσματος.
Ο μόνος ουσιαστικός και ασφαλής τρόπος θωράκισης των παιδιών ειδικά από αυτή τη νόσο είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, που είναι όμως διαφορετικός από εκείνον κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας. Το εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Β' χορηγείται σε μωρά από δύο μηνών και ο παιδίατρος μπορεί να ενημερώσει αναλυτικά τους γονείς, απαντώντας σε όλες τις απορίες τους, ώστε οι ίδιοι να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα και να προχωρήσουν στη θωράκιση της υγείας του παιδιού τους με τον καλύτερο τρόπο.
News bomb

 

DEYAM.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

 Vainas2.png

 Vaina.png

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com