A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Λίπος στο συκώτι: Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1a11trofesΤο λίπος στο συκώτι ή η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος εκδηλώνεται όταν πάνω από το 5% των κυττάρων του ήπατος περιέχουν λίπος. ...

Η ακριβής αιτία της πάθησης δεν είναι γνωστή, τόσο όμως η κακή διατροφή όσο και η κληρονομικότητα, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.
Η απουσία διάγνωσης και αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, μία κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άμεση θεραπεία για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, οι γιατροί στοχεύουν την υποκείμενη αιτία της πάθησης, δηλαδή την παχυσαρκία.
Τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, χοληστερόλη και ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται γενικά, είναι όμως ιδιαίτερα επιβλαβείς για το συκώτι.
Το συγκεκριμένο όργανο εκτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες όπως η μετατροπή των τροφών σε ενέργεια, η επεξεργασία των λιπαρών στο αίμα και η απομάκρυνση των επιβλαβών τοξινών.
Εάν έχετε ήδη λίπος στο συκώτι ή θέλετε να αποφύγετε τη δημιουργία του, αποφεύγετε τις παρακάτω τροφές, καθώς και το αλκοόλ, το οποίο επιβαρύνει πολύ τη λειτουργία του ήπατος.
Λευκό ψωμί: Το λευκό ψωμί και τα άλλα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από λευκά άλευρα είναι επικίνδυνα για το συκώτι επειδή είναι απλοί υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα που ευθύνονται για τις λιγούρες, οι οποίες οδηγούν τις περισσότερες φορές στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Για να αποφύγετε αυτό τον φαύλο κύκλο, αντικαταστήστε τις τροφές από λευκό αλεύρι με προϊόντα 100% ολικής αλέσεως. Έτσι εξισορροπείτε τη γλυκόζη του αίματος, ενώ παράλληλα λαμβάνετε πολύτιμες φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βασικά μέταλλα.
Βούτυρο: Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας συστήνουν οι θερμίδες που προέρχονται από τα κορεσμένα λιπαρά να μην ξεπερνούν το 5-6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή άλλα έλαια φυτικής προέλευσης.
Fast food: Το πρόχειρο φαγητό είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη. Ακόμη και τα αλμυρά τρόφιμα είναι πλούσια σε ζάχαρη, καθώς έτσι γίνονται εθιστικά για τον εγκέφαλο. Αντί να καταφεύγετε στο εύκολο αλλά ανθυγιεινό πρόχειρο φαγητό, αναζητήστε εύκολες και υγιεινές συνταγές που θα φτιάξετε μόνοι σας.
Αναψυκτικά και έτοιμοι φρουτοχυμοί: Πολλά αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη και ζάχαρη που δίνουν άμεσα τόνωση, στην ουσία όμως εξαντλούν τον οργανισμό λόγω της απότομης αύξησης του σακχάρου. Τα αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη, γλυκαντικά, χρωστικές και οξέα που καταστρέφουν τα δόντια και σας φορτώνουν με «κενές» θερμίδες, καθώς έχουν μηδενική θρεπτική αξία. Η ζάχαρη μετατρέπεται σε λίπος στο συκώτι. Οι φρουτοχυμοί είναι ελαφρώς καλύτεροι, αλλά περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη και ελάχιστες φυτικές ίνες συγκριτικά με τα ολόκληρα φρούτα.
Μπέικον και παστά: Το μπέικον έχει πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Περιέχει όμως πολύ αλάτι, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ το 40% των λιπαρών που περιέχει είναι κορεσμένα.
Δημητριακά με ζάχαρη: Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού αποτελούν μια άκρως ανθυγιεινή επιλογή, καθώς περιέχουν πολλή ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά, τα οποία επιβαρύνουν τη λειτουργία του ήπατος. Προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά και όσα αναγράφουν στην ετικέτα ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Για γλυκιά γεύση, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, αντί για ζάχαρη.
Κόκκινο κρέας: Είναι πλούσιο σε λιπαρά και χοληστερόλη και δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης. Σχετική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και / ή αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία επίσης συμβάλλει στη δημιουργία λίπους στο συκώτι. Οι ειδικοί συστήνουν να μην τρώτε πάνω από 1-2 μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Προτιμάτε το λευκό κρέας, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, καθώς και λαχανικά με πολλές πρωτεΐνες όπως σπανάκι, μπρόκολο, πατάτες και αβοκάντο.
Μπισκότα, κέικ, γλυκά: Τα γλυκαντικά, τα συντηρητικά, τα κορεσμένα λιπαρά και οι χρωστικές που περιέχουν, επιβαρύνουν το συκώτι. Επειδή το σώμα χρειάζεται τη ζάχαρη για ενέργεια, μπορείτε να τρώτε λίγη μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τη γάλακτος και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, smoothies φρούτων, φρουτοσαλάτα ή πράσινο τσάι με λίγο μέλι.

 

www.topontiki.gr

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com