A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Έκτακτη είδηση: Ακατάσχετες οι συντάξεις ! – Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ

E-mail Εκτύπωση PDF

1a1aa1SYNTAXIOYXOIΜια σημαντική απόφαση «δίχτυ προστασίας» για το ακα-τάσχετο των συντάξεων που κατατίθενται  σε  τραπεζικό λογαριασμό εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη. ...

Το δικαστήριο (Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης) με την απόφασή του προχωρά ένα βήμα παραπέρα, κρίνοντας ότι οι ακατάσχετες απαιτήσεις, όπως είναι οι συντάξεις που κατατίθενται κάθε μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό, δεν εκχωρούνται και δεν υπόκεινται σε συμψηφισμό και ως εκ τούτου είναι άκυρη και οποιαδήποτε άλλη αντίθετη συμφωνία ή εντολή για την είσπραξη της απαίτησης.
Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα
Επί της ουσίας ο δικαστικός λειτουργός εφάρμοσε πιστά όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα του νόμου, που ορίζει το ακατάσχετο μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών. «Ο νομοθέτης αποσκοπεί στην προστασία ενός ελάχιστου εισοδήματος των προσώπων που βιοπορίζονται από την εργασία ή τη σύνταξή τους και είναι αναγκαίο για τη συντήρηση των ιδίων και των οικογενειών τους. Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις, εν όψει του πρόδηλου κοινωνικού συμφέροντος που εξυπηρετούν, είναι αναγκαστικού δικαίου και συνεπώς οποιαδήποτε αντίθετη συμφωνία των μερών είναι άκυρη» επισημαίνεται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από αγωγή που κατέθεσε συνταξιούχος ο οποίος είδε μηδενικό τον τραπεζικό του λογαριασμό για δύο συνεχόμενους μήνες. Η αιτία; Οπως περιγράφεται και στη δικαστική απόφαση, ήταν το γεγονός ότι η τράπεζα... σήκωσε δύο φορές από τον λογαριασμό του ενάγοντος, μέσω του οποίου αποπλήρωνε το στεγαστικό του δάνειο, ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχούσε στη μηνιαία σύνταξή του, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών του.
Προστασία
Ο συνταξιούχος αποφάσισε να ζητήσει δικαστική προστασία υποστηρίζοντας ότι παρανόμως έγινε η επίδικη ανάληψη της μηνιαίας σύνταξής του, που ισοδυναμούσε με αφαίρεση του μοναδικού οικονομικού του πόρου, προκαλώντας στον ίδιο και στην οικογένειά του μεγάλη στενοχώρια.
Η εναγόμενη τράπεζα, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «προέβη, διά των υπαλλήλων της, σε παρακράτηση και αφαίρεση του ποσού της σύνταξης για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του ενάγοντος, μολονότι το υπόλοιπο του λογαριασμού του αυτού κάθε μήνα δεν υπερέβαινε το ποσό της σύνταξής του και παρά την υποβολή εκ μέρους του προς την ΑΑΔΕ υπεύθυνης δήλωσης του τραπεζικού λογαριασμού ως μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού».
Κατά την κρίση του δικαστικού λειτουργού ο ισχυρισμός της εναγομένης ότι «η χρέωση του λογαριασμού με τα ποσά της σύνταξης έλαβε χώρα στο πλαίσιο ανέκκλητης εντολής που είχε λάβει από τον ενάγοντα, καμία έννομη επιρροή δεν ασκεί, εν όψει του ακατάσχετου της απαίτησης της σύνταξης».
Από τη συμπεριφορά αυτή των υπαλλήλων της τράπεζας επήλθε ζημιά για τον συνταξιούχο ύψους 2.008,18 ευρώ (το ποσό που αντιστοιχούσε στη σύνταξη δύο μηνών), ενώ περαιτέρω – σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης – υπέστη και ηθική βλάβη, λόγω της ταλαιπωρίας, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που του προκάλεσε η όλη εξέλιξη της υπόθεσης, αναφέρει το in.gr.
Υπό αυτό το πρίσμα το δικαστήριο υποχρεώνει την εναγόμενη τράπεζα να επιστρέψει στον συνταξιούχο στο ακέραιο το ποσό που αντιστοιχούσε στις καταβολές της σύνταξής του για δύο μήνες. Επιπλέον αναγνωρίζει ότι «η εναγομένη υποχρεούται να καταβάλει με τον νόμιμο τόκο στον ενάγοντα το ποσό των 300 ευρώ».
Πληρωμή συντάξεων Ιουλίου ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ
Από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα αρχίσει η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου.
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, αναλυτικά:
-Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου
-Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου (η κανονική ημερομηνία)
Σε περίπτωση αλλαγής για αποφυγή συνωστισμού των συνταξιούχων οι πιθανότερες ημερομηνίες πληρωμής του ΙΚΑ είναι:
Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 22 Ιουνίου (Συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1,3,5,7,9)
Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 23 Ιουνίου (Συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0,2,4,6,8)
Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουλίου θα πληρωθούν ως εξής:
-Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.
-Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, την Πέμπτη 25 Ιουνίου.
-Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, την Πέμπτη 25 Ιουνίου.
-Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου, την Πέμπτη 25 Ιουνίου.
Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ιουλίου την Τρίτη 30 Ιουνίου.
Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουλίου θα καταβληθούν την Δευτέρα 29 Ιουνίου.
Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις Ιουλίου 2020 την Πέμπτη 2 Ιουλίου.

 

tilegrafimanews.gr

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com