A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

E-mail Εκτύπωση

1a1ag1Φίλες και φίλοι. Σας ευχαριστώ για την θερμή σας υποδοχή, σας ευχαριστώ για τον  ενθουσιασμό σας.  Το  μέλλον της  Θεσσαλίας ξεκινάει σήμερα εδώ από τα Τρίκαλα. ...

Στα χέρια σας κρατάτε την νίκη της 26ης Μαΐου.
Ζητώ από όλους σας να μου δώσετε τη δύναμη, την ισχυρή εντολή πρώτης Κυριακής για να κερδίσουμε όλοι μαζί το αύριο.
Άλλωστε τα Τρίκαλα είναι μία πόλη με προβολή στο αύριο. Μία πόλη της προόδου. Από τις πρώτες στην Ελλάδα που αγκάλιασαν ένθερμα μία σειρά από τεχνολογικές δυνατότητες και επιτεύγματα. Μία πόλη της καινοτομίας.
Και πιστεύω βαθειά, ότι η καινοτομία και η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων οδηγούν σε ένα μοντέλο σταθερής μετάβασης. Έναν οικονομικό μετασχηματισμό που συμβάλει εν τέλει και στην πολιτισμική αλλαγή.
Είναι συνεπώς τα Τρίκαλα η κατάλληλη αφετηρία για να ξεκινήσουμε μαζί την πορεία προς την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας.

 

Φίλες και φίλοι

Τα προβλήματα δεν λύνονται με συνθήματα. Λύνονται με έργα.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προκρίναμε την πράξη αντί της θεωρίας.
Επιλέξαμε να είμαστε αποτελεσματικοί, ουσιαστικοί, χρήσιμοι για όλες τις Θεσσαλές και τους Θεσσαλούς.
Η Περιφέρεια μίλησε με τα έργα της.
Ακολουθήσαμε αταλάντευτα το δρόμο της ανάπτυξης. Το δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης, το δρόμο της ευθύτητας και της αλήθειας. Θέσαμε στο επίκεντρο μιας πλατιάς και ισχυρής συμμαχίας, τον άνθρωπο και κάναμε πράξη την «Συμμαχία υπέρ των πολιτών». Χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μυωπικές κομματικές αντιλήψεις, από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο.

Ο Αριστοτέλης είχε αποφανθεί ότι: «το ελληνικό γένος ζει ελεύθερα και διοικείται άριστα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει αν ήταν πολιτικά ενωμένο».
Στις μέρες μας βέβαια, στην εποχή των μνημονίων και της απώλειας αυτονόητων δικαιωμάτων, τα πρώτα δυο, η «ελευθερία» και η «διοίκηση» του κεντρικού κράτους, επιδέχονται πολλή συζήτηση. Όμως, τις ολέθριες συνέπειες του πολιτικού διχασμού της χώρας, είχαμε- και στην νεότερη ιστορία μας- πολλές φορές την ευκαιρία να τις διαπιστώσουμε και να τις υποστούμε.
Γι' αυτό, για μας, η ενωμένη Θεσσαλία, η «Συμμαχία υπέρ των πολιτών», αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή και πυξίδα των επιλογών μας.
Στα χρόνια που πέρασαν θέσαμε ως στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση για την Περιφέρεια μας. Βασικό μας μέλημα η δημιουργία προϋποθέσεων για αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης.
«Δουλειά, δουλειά, δουλειά για όλους» αυτό θέλουμε. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος για την επόμενη θητεία μας.

Βρεθήκαμε στο προσκήνιο των εξελίξεων, μοχθήσαμε, συγκρουστήκαμε, επιμείναμε, αγωνιστήκαμε, προγραμματίσαμε, επιλέξαμε, υλοποιήσαμε, για την Θεσσαλία και τα Τρίκαλα, με γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας και την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου, επιλέγοντας η ανθρωποκεντρική πολιτική να είναι ο γνώμονας των καθημερινών μας αποφάσεων.

1a1ag2Το έργο μας, αδιάψευστος κριτής μας.
Είμαστε πρώτοι σε απορροφητικότητα έργων στην Ελλάδα με ποσοστό 95%. Σε 2.920 ημέρες Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, 4.789 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,8 δις. Ευρώ και 2.540 επενδύσεις, προϋπολογισμού 670 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Περιφέρεια μας είναι μία Περιφέρεια διαρκών επιδόσεων και διακρίσεων.
Το δε 2019 , υπήρξε ορόσημο για τη Θεσσαλία, καθώς πέτυχε την υψηλότερη διάκριση στην ιστορία και μία από τις σημαντικότερες για τις Περιφέρειες της Ε.Ε.: ανακηρύχτηκε Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης.
Είμαστε κόμβος RegHub, ο μοναδικός στην Ελλάδα και ένας από τους 20 στην Ευρώπη. Έχουμε στο ενεργητικό μας ως Περιφέρεια 21 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία. Βραβεία που ανήκουν στους Θεσσαλούς και τις Θεσσαλές και καθένα τους ξεχωριστά, δημιουργεί μεγαλύτερο αποτύπωμα της Θεσσαλίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Κάνει γνωστή την δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια σε όλους τους τομείς έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, δίνοντας αξία στον πολίτη.
Η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στην χώρα σε έργα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής με συνολικό προϋπολογισμό 232 εκ. ευρώ και χιλιάδες ωφελουμένους. Η Θεσσαλία έχει το καλύτερο δίκτυο υποδομών στην χώρα. Έχει την πρωτιά στο εμπορικό πλεόνασμα. Έχει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Κάρλα. Είναι η πρώτη αθλητική περιφέρεια στην χώρα. Η Θεσσαλία βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο στα Tourism Awards ως η Περιφέρεια με την πιο ολοκληρωμένη καμπάνια τουριστικής προβολής. Με δύο λόγια η Θεσσαλία μας είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Ένα εργοτάξιο υψηλών απαιτήσεων τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια μας.
Ένα μεγάλο στοίχημα με έντονη αναπτυξιακή δυναμική που δημιούργησε νέα δεδομένα για το παρόν των πολιτών της και νέες προοπτικές για το μέλλον, σε όλη την Θεσσαλία αλλά και εδώ στη Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.
Πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών και όχι το αντίθετο. Δίκαιη αντιμετώπιση και σεβασμός σε όλους.
Ανοιχτές πόρτες ανοιχτός διάλογος. Αυτή είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια του πολίτη.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων έγιναν ή εξελίσσονται 625 έργα συνολικού προϋπολογισμού 657.084.129,79€ .
- Στον τομέα της Γεωργίας έχουμε 60 έργα συνολικού προϋπολογισμού 24.168.386,68€.
Μεταξύ άλλων ολοκληρώνουμε το Φράγμα Ληθαίου συνολικού προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να αρδεύει πάνω από 6.000 στρέμματα. Ενώ για αγροτική οδοποιία έχουν διατεθεί 2,8 εκ ευρώ

ΝΕΑ ΕΡΓΑ
1. Αρδευτικά Δίκτυα Τρικάλων 12.200.000€
2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ 1.700.000,00€
3. ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΑΜΠΕΛΙΩΝ T.K. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ 700.000,00€
4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΑΡΚΑΔΟΝΟΣ 1.123.901,35€
-Στον τομέα της εκπαίδευσης υλοποιήθηκαν 28 έργα συνολικού προϋπολογισμού 34.812.447,04€.

-Στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης χρηματοδοτήσαμε το έργο των υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων στα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων προϋπολογισμού 7.469.452,55€
Χρηματοδοτήθηκαν με 5,5 εκ ευρώ συστήματα πληροφορικής. Για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων θα ωφεληθούν συνολικά 97 σχολικές μονάδες, 84 στην πρωτοβάθμια και 13 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Επίσης σε όλη την Θεσσαλία μεταφέρονται καθημερινά 16 χιλιάδες μαθητές, (75 εκ ευρώ διατίθενται για το σκοπό αυτό) και ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων μεταφέρονται καθημερινά 3.286 μαθητές.

-Στον τομέα των οικιστικών αναπλάσεων έγιναν 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.461.192,81€.

-Στον τομέα του Περιβάλλοντος υλοποιήθηκαν 27 έργα συνολικού προϋπολογισμού 87.051.855,81€.
Στο πλαίσιο δε της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι προς ένταξη τα παρακάτω έργα:
1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ 842.000,00€
2. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ 500.000,00€
3. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ 220.000,00€
-Στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, υλοποιήθηκαν 26 έργα συνολικού προϋπολογισμού 12.006.769,92€.
Στον τομέα της Ψυχικής Υγείας ιδιαίτερα, νέο έργο είναι η "Ενίσχυση Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν Τρικάλων 251.575,00€.
Στον τομέα της Πρόνοιας κατασκευάσαμε τον παιδικό σταθμό Δ.Δ. Βασιλικής. Εκσυγχρονίσαμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων προϋπολογισμού 2.300.000€. Επίσης υλοποιούμε την "ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ" προϋπολογισμού 3.370.000€.
-Εγκρίθηκε η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Τρικκαίων με τίτλο: «ΤΡΙΚΑΛΑ – ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ - ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΛΗΘΑΙΟΥ» με 15 έργα συνολικού προϋπολογισμού 9.890.000€:

Ενώ στην περιοχή των Μετεώρων εκτός από τις δράσεις τουριστικής προβολής που υλοποιούμε (εκθέσεις, fam trips και media trips, κινηματογραφικές παραγωγές) υλοποιήσαμε Μουσεία αλλά και σημαντικά έργα υποδομών για την ενίσχυση του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή που ξεπερνούν τα 2,8 εκ ευρώ.

Επίσης παραγωγή vr videos 360: για πρώτη φορά η Περιφέρεια στη χώρα θα συμμετέχει σε εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και θα παρουσιάζει τους προορισμούς της Θεσσαλίας με video vr360, προσδίδοντας μια καινοτόμα εικόνα, μια εικόνα που θα φέρει πιο κοντά τον επισκέπτη στον προορισμό.

-Στον τομέα της ύδρευσης –αποχέτευσης υλοποιούνται 23 έργα συνολικού προϋπολογισμού 23.744.520,85€.
-Στον τομέα των συγκοινωνιακών έργων υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη 342 έργα συνολικού προϋπολογισμού 396.255.553,10€.
Μεταξύ άλλων υλοποιούμε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας το έργο «Ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση – τηλεδιοίκηση και ETCS l1 της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα» προϋπολογισμού 57.700.000€, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι και ο δρόμος Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Φαρκαδώνα-Πύλη.
-Στον τομέα του Αθλητισμού έγιναν 15 έργα συνολικού προϋπολογισμού 7.619.428,86 € .
Εκτός από τα έργα 54 πολιτιστικές-αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Νομό ύψους 140.000€.

1a1ag3Νέα έργα
Επίσης προς υλοποίηση είναι και τα νέα έργα
-Συνεδριακό Κέντρο Μετεώρων
-Ο δρόμος Τρικάλων-Καρδίτσας
-Η ολοκλήρωση του έργου του Αχελώου
-Η γέφυρα Αλεξίου-Αρματολικό στον δρόμο Τρικάλων-Αρτας
-Η είσοδος της Καλαμπάκας (4,5 εκ ευρώ)
- Η βελτίωση της εισόδου των Τρικάλων από Λάρισα
-Κατασκευή νέου αρδευτικού έργου, με 250 χλμ υπόγειων δικτύων σε 24 χωριά, από την Σαρακίνα μέχρι την Πηνειάδα
-Ζητούμε την εκχώρηση αρμοδιότητα για να κατασκευάσει η Περιφέρεια τα φράγματα Πύλης και Νεοχωρίου

ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΘΜΟΙ

Στην διάρκεια της δημιουργικής πορείας των τελευταίων χρόνων υπάρχουν τρεις «σταθμοί» που αποτέλεσαν ξεχωριστές στιγμές διαφορετικής εμβέλειας.
*Σε τοπικό επίπεδο η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας, που προανέφερα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που βραβεύτηκε για την περιβαλλοντική του διάσταση και άλλαξε κυριολεκτικά το τοπίο, την παραγωγή και τη ζωή των κατοίκων.
*Η μεγάλη εθνική στιγμή ήταν το 2015, όταν λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν σταματήσει να εισρέουν κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ στη χώρα. Τα έργα είχαν σταματήσει και οι άνεργοι αυξάνονταν. Ανέλαβα πρωτοβουλία και συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ και την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κρέτσου. Μετά από μακρά συνάντηση ο πρόεδρος Γιούνκερ πείστηκε από τα επιχειρήματά μας και άλλαξε όλη η αρχιτεκτονική της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα. Ήρθαν τον Οκτώβριο του 2015 6 δις στη χώρα και άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση.
* Και η μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή που ξεχωρίζω ήταν όταν εισηγήθηκα ως «rapporteur», στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της περιόδου 2021-2027, το Invest EU, που πρόκειται να προσελκύσει επενδύσεις συνολικού ύψους 700 δις ευρώ για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

1a1ag4Απασχόληση

Ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει πρώτα απ' όλα, ισχυρή τοπική κοινωνία.
Γι' αυτό και η απασχόληση, το αυτονόητο δικαίωμα να μπορεί να έχει κανείς δουλειά, υπήρξε για μας ως Περιφερειακή Αρχή, ένα θεμελιώδες μέλημα στην δύσκολη περίοδο που περάσαμε. Όπως και η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει στις δύσκολες περιόδους μέσα από τα έργα και την παραγωγική διαδικασία, μέσα από ένα υψηλό πρόγραμμα επενδύσεων, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και πηγαίνει ο τόπος μπροστά.
Φροντίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα υγιές αναπτυξιακό περιβάλλον με ταχύτερες υπηρεσίες εξυπηρέτησης και εντάξαμε εκατοντάδες επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο. Έχουμε πρόγραμμα 60 περίπου εκ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση 70%, δημιουργώντας έτσι και νέες θέσεις εργασίας.
Για τις τουριστικές επιχειρήσεις διατέθηκαν 17 εκ. ευρώ, που σημαίνει επενδύσεις 34 εκ. ευρώ για την Θεσσαλία, καθώς η συμμετοχή ανήλθε στο 50%.
Επίσης διατέθηκαν 10 εκ. ευρώ στο ΤΕΠΙΧ που αφορά στην επιδότηση επιτοκίου δανείων που παίρνουν οι δικαιούχοι επιχειρηματίες, και στο οποίο έχουν ενταχθεί πολλές θεσσαλικές επιχειρήσεις.
Διαμορφώσαμε ένα ευρύ φάσμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε η δημιουργία θέσεων εργασίας να συναντά την ενίσχυση αδύνατων κοινωνικά ομάδων στο πλαίσιο μίας ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής. Όπως επί παραδείγματι, η ενίσχυση οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε ύψος 50 με 60% προκειμένου να συνδεθούν με το Φυσικό Αέριο. Μία δράση η οποία παράλληλα δημιουργεί έμμεσα νέες θέσεις εργασίας. Επίσης διατέθηκαν 35 εκ. ευρώ προκειμένου να μπορούν νήπια οικογενειών χαμηλού εισοδήματος να πηγαίνουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Άλλη μία επιλογή που παράλληλα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Δημιουργήθηκαν ανά την Θεσσαλία 23 Κέντρα Κοινότητας όπου βρήκαν απασχόληση πολλοί συμπολίτες μας.
Επίσης οι Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δημιουργήθηκαν σε όλη την Περιφέρεια συμβάλουν προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ επιδοτούμε προσωπικό για το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό εστιατόριο. Και ακόμη τα Κέντρα για τις κακοποιημένες γυναίκες, τους αστέγους, αλλά και τα ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης).
Και βεβαίως εξέχουσα θέση στην όλη προσπάθεια έχουν τα LEADER.
Ενώ, μέχρι σήμερα, από όλα τα προγράμματα ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας έχουν ενταχθεί 1344 έργα προϋπολογισμού 385 εκ ευρώ.

1a1ag5Περιφερειακή διακυβέρνηση
Η ανάληψη της ευθύνης της Περιφέρειας συμπορεύτηκε με την μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και τα ολέθρια αποτελέσματα της που όλοι υποστήκαμε, πολλές φορές με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο.
Τίποτα δεν έγινε χωρίς κόπο και χωρίς πολύ αγώνα απέναντι σε ένα βαθειά δουλοκτητικό κράτος, αλλά ήμασταν αποφασισμένοι να πετύχουμε. Αποφασισμένοι να προκρίνουμε την πράξη αντί της θεωρίας. Να πορευτούμε τον δύσκολο δρόμο, να είμαστε αποτελεσματικοί, ουσιαστικοί, χρήσιμοι για όλες τις Θεσσαλές και όλους τους Θεσσαλούς, μέσα από στοχευμένες επιλογές και δράσεις και πολλές φορές δύσκολες αποφάσεις. Ωστόσο δεν κάναμε πίσω, δεν συμβιβαστήκαμε, δεν υποχωρήσαμε. Σχεδιάσαμε, προγραμματίσαμε, διεκδικήσαμε, συγκρουστήκαμε, πετύχαμε.
Όμως για να προχωρήσουμε παραπέρα, πρέπει να καταλάβουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πια εξαντλήσει τόσο τα περιθώρια να πορευτεί περαιτέρω με την υφιστάμενη μορφή της όσο και την ανοχή των πολιτών.
Η απάντηση είναι μία: η Περιφερειακή Διακυβέρνηση που κάνει πράξη τη συλλογική ηγεσία. Για να αποφασίζουν εκείνοι που καλούνται να υλοποιήσουν. Μόνο τότε και μόνο έτσι θα επέλθει η μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα χτυπηθεί το δουλοκτητικό κράτος που είναι ένα κράτος που ταλαιπωρεί τους πολίτες και κυοφορεί την καταστροφή μας. Πρέπει να το αλλάξουμε. Και πρέπει να το αλλάξουμε χθες.

Το ΕΣΠΑ
Βασικό εργαλείο δουλειάς και δημιουργίας το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι σήμερα ένα πρόγραμμα πλήρες, υγιές, στοχευμένο και με σταθερά αυξανόμενη πρόοδο, με την πρόοδό του να αναφέρεται στην πραγματική οικονομία. Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2020 έχει προϋπολογισμό 423,7 εκατ. ευρώ. Έχουν ενταχθεί έργα σε ποσοστό 95%, που είναι το κρίσιμο μέγεθος για την πορεία ενός προγράμματος, η εξειδίκευση δράσεων ανέρχεται σε ποσοστό 111% , οι προκλήσεις προς δικαιούχους για υποβολή έργων στο 130% και οι συμβάσεις στο 37%. Έχουν ενταχθεί 301 έργα.
Ενώ από το ΕΣΠΑ και τους Εθνικούς πόρους, μετά το 2015 είναι δρομολογημένα, ενταγμένα έργα σε όλους τους κοινωνικοοικονομικούς τομείς ζωής του τόπου έργα ύψος 2,5 δις ευρώ.
Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να έχει μια δυναμική στρατηγική σχεδιασμού και προγραμματισμού. Να δημιουργεί προϋποθέσεις χρηματοδότησης έργων και να βγάζει προσκλήσεις, δίνοντας στους φορείς υλοποίησης (Δήμους, ΔΕΥΑ Νοσοκομεία, Πανεπιστήμιο, Υπουργεία κ.α.) τη δυνατότητα ένταξης έργων. Αυτό το έχουμε πετύχει με το παραπάνω, αφού έχουν ενταχθεί έργα σε ποσοστό 95%. Είναι η στιγμή των φορέων να αντιληφθούν ότι πρέπει να τρέξουν τα έργα, να κάνουν δημοπρατήσεις, να υπογράψουν συμβάσεις και να κάνουν απορροφήσεις. Και επιπλέον το ΕΣΠΑ 2007-2013 έκλεισε χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ και χωρίς να μείνει ούτε ένα έργο ημιτελές: 4.000 έργα, κόστους 2,318 δις ευρώ. Οπότε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μιλάμε ουσιαστικά για νέα και σημαντικά έργα. Και βέβαια συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την Περιφέρειά μας, οφείλω να επισημάνω, ανοίγεται ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας μετά το 2019, όταν το εν εξελίξει ΕΣΠΑ θα εισέρχεται στην τελική ευθεία και θα ξεκινά το καινούργιο. Με βάση το -κατά κοινή ομολογία- πρωτόγνωρο έργο που έγινε αυτά τα χρόνια κι έχοντας μια σειρά νέων ώριμων πλέον έργων, θεωρούμε ότι μαζί με όλους τους Θεσσαλούς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ' αυτή τη μεγάλη πρόκληση:
-ολοκληρώνοντας τα εν εξελίξει έργα κατά τον πλέον πρόσφορο τρόπο,
-αξιοποιώντας πρόσθετους πόρους για πρόσθετα έργα από το αποθεματικό επίδοσης, τα χρήματα δηλαδή που δίνονται στις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όπως είναι η Θεσσαλία,
-εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για να ξεκινήσουμε νέα έργα και δράσεις.
Και βέβαια έπεται και συνέχεια. Γιατί στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 ανοίγονται και νέοι ορίζοντες και ευκαιρίες, δίνονται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν και μία σειρά άλλων θεμάτων και προκλήσεων, όπως είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες.

Φίλες και φίλοι

Εμείς επιλέξαμε την πράξη. Επιλέξαμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε μία νέα αρχιτεκτονική για την Θεσσαλία.
Σκεφτόμαστε Θεσσαλικά
Πράττουμε συλλογικά
Υλοποιούμε μεθοδικά
Παράγουμε συστηματικά
Αγωνιζόμαστε καθημερινά
Προάγουμε χωρίς διακρίσεις
Σχεδιάζουμε με ανοιχτούς ορίζοντες
Προγραμματίζουμε με συνέπεια και συνέχεια
Διεκδικούμε σθεναρά
Προσπαθούμε ακούραστα.
Το να υπηρετείς την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αγώνας αντοχής, υπομονής, επιμονή και αφοσίωσης.
Χτίζουμε όλοι μαζί σήμερα την Θεσσαλία του αύριο, την Θεσσαλία της Ελλάδας και της Ευρώπης
Το αύριο είναι δικό μας και θα το κερδίσουμε
Ισχυρή εντολή
Ισχυρή Θεσσαλία

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com