POS

BEEFACTORiek-thessaliko

tetreada-2

saroy-flass-Banner-1

mouzaki-palas-hotel 2

laios cards

beefactor-2

tsotsola

Ntirogiannis

thraka

anesis

mamalis

Kiskinis

sto-xilaki

to-avlaki

editpc

eko-market

rapsodia

martsela-mpaz

psistiri

FOTO-ODISEAS

o-kokoras

kosta-famissi-hotel-L.3

cupcinoclip

mesoxori

karta-gas-1

koukourava

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα
skepsoudiaforetika
parathrhthrio seismon
antilogos-bunn
A+ R A-

Ο ρόλος των γυναικών στην Ελλάδα του 2018

E-mail Εκτύπωση PDF

mikelis*Του Μικέλη Χατζηγάκη
Ποιος είναι ο ρόλος των γυ-ναικών στην Ελλάδα του 2018; Υποσυνείδητα έχουμε κάνει την επιλογή μας. Η Ελλάδα εί-ναι η τελευταία...

χώρα της ΕΕ ως προς την ισότητα των φύλλων. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, οι Ελληνίδες πληρώνονται 15% λιγότερο από τους άντρες για τις ίδιες θέσεις. Δυο παραδείγματα: Μια γυναίκα διευθυντής στην ίδια εταιρεία θα λάβει κατά όρο μέσο €850 ενώ ο άντρας για ακριβώς την ίδια θέση στην ίδια εταιρεία θα λάβει €1.000. Η ανεργία των γυναικών είναι 28.1% ενώ των αντρών είναι 19.9%, ενώ σχεδόν 4 στις 10 γυναίκες είναι μερικής απασχόλησης ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 1 στους 10 (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «The Gender Pay Gap in Greece»).
Στην Ελλάδα, ωστόσο, περισσότερο από άλλες δυτικές χώρες, οι γυναίκες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικογένειας. Στηρίζουν και ομορφαίνουν την οικογένεια - έχοντας δύο κόρες μπορώ να σας το επιβεβαιώσω. Αλλά, συχνά υπάρχει η αντίληψη στην χώρα μας ότι ο βασικός τους ρόλος σταματάει εκεί. Δηλαδή να είναι καλές μαμάδες και σύζυγοι. Για να μην παρεξηγηθώ θεωρώ πως ο ρόλος της συζύγου και της μητέρας είναι υπερβολικά σημαντικός.
Όμως, ο ρόλος των γυναικών μπορεί και πρέπει να είναι πολύ ευρύτερος. Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψεις αποφάσεων των επιχειρήσεων, στα ΜΜΕ, στο κράτος, και στην πολιτικής. Όχι από έναν ασαφή προοδευτισμό, αλλά γιατί η ενεργότερη συμμέτοχή των γυναικών δημιουργεί νέες δουλειές, ξεμπλοκάρει προβλήματα, και βοηθάει την χώρα και την κοινωνία να εξελιχθεί.
Πρόσφατα διάβαζα ότι στην Καλιφόρνια θα βάλουν συγκεκριμένο (και αναγκαστικό) ποσοστό όπου τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων εταιριών θα πρέπει να είναι γυναίκες. Γιατί το κάνουν αυτό οι Αμερικάνοι; Γιατί κατάλαβαν πως όταν εξαρτάται το μείγμα των αποφάσεων σου και από τον γυναικείο τρόπο σκέψης, συνδυασμένο με τον αντρικό, μπορείς να αυξήσεις την κερδοφορία και να δημιουργήσεις περισσότερες θέσεις εργασίας για τους πολίτες.
Μελέτη της Goldman Sachs έδειξε ότι η περαιτέρω συμμετοχή των γυναικών στην αγορά των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 9%. Αυτό είναι θηριώδες ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι αναφερόμαστε στην μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη οικονομία του κόσμου. Τέραστια θα έιναι και η αύξηση του ΑΕΠ που μπορεί να επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία.
Ταυτόχρονα, ισχυροποίηση των γυναικών στην πολιτική σημαίνει πιο δίκαιη και πιο αντιπροσωπευτική λειτουργία των θεσμών. Οι γυναίκες έχουν διαφορετικά κριτήρια για το τι είναι σημαντικό και διαφορετικές πολιτικό-κοινωνικές προτεραιότητες. Για παράδειγμα, στην Ινδία η ενίσχυση των γυναικών σε τοπικό αυτοδιοικητικό και θεσμικό επίπεδο, οδήγησε σε μεγαλύτερη παροχή δημόσιων αγαθών στους κατοίκους, όπως π.χ. το νερό (πηγή: The impact of women policy makers on public goods in India).
Ως νέος πολίτης που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα κοινά θέλω να σας πω τρία πράγματα που θα υποστηρίξω από όποια θέση και αν έχω στο μέλλον: (α) Μεγαλύτερη άδεια εγκυμοσύνης (β) Συγκεκριμένο ποσοστό για γυναίκες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων (π.χ. επιχειρήσεις, πολιτική), (γ) Ίσες μισθολογικές απολαβές για ίδιες θέσεις (π.χ. μια γυναίκα σε διευθυντική θέση αντίστοιχη με κάποιου άνδρα συναδέλφου της θα πρέπει να πληρώνεται το ίδιο).

 

kolitsas

 5 f

liapis

polizos

lafazanis

xarisis-2

fortounis

agora-2

klimataria

melissa

karagiannis-elin

oiko-market

dorodiafimisi

rapsody new

mallioras

PETRO-THERM

Xlivas

loutrrra

aliagas copy

kanalion-geysis-2

faltakas

karoutas

ipati1111

perivoli

vainas

holy-meteora

petranisSA

LAMDA2small

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που έχουμε αφιερώσει για να σας ενημερώνουμε.

                               Υπεύθ. Επικοινωνίας: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη

                               Τηλ. & Fax : 2432 400 094 - Κιν.: 698 24 94 413 -- e-mail: antilogos.news@gmail.com