A1.jpg                 A_2.jpg                                                                 

theoni.jpg  

antilogosnews.gr_e_media_-_Αντιγραφή.jpg

kosta-famissi-hotel-L.3_-_Αντιγραφή.gif

polizos.gif

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα

psistiri.gif

skepsoudiaforetika.gif

Antilogos200.jpg

antilogos-bunn.gif

rousanou.jpg

A+ R A-

Βόρεια Ήπειρος: Οδοιπορικό στη «Μικρή Ελλάδα» του Αλβανικού νότου

E-mail Εκτύπωση PDF

al1

Της Δημοσιογράφου Ελένης Σκαρλάτου

29 Φωτό

Έφτασα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής  σε  κείνους, τους Ήρωες Έλληνες προγόνους μας, να ανάψω ένα κεράκι στη μνήμη τους, να γονατίσω στο παγωμένο...

μάρμαρο και να ψιθυρίσω ένα ευχαριστώ...
Πάνω από τα βορειοδυτικά μας σύνορα, στη Βόρεια Ήπειρο, υπάρχει ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού, που αντιστέκεται κρατώντας μέσα στην καρδιά του την Ελλάδα. Είναι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου που, παρά τις διώξεις που είχε υποστεί στο παρελθόν και την αθρόα έξοδό του προς την Ελλάδα μετά το 1991, συνεχίζει την μακραίωνη ύπαρξή του.
Μια επίσκεψη στα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς πως ο Ελληνισμός βαστάει ακόμη, σε πείσμα των καιρών και των «τρελών ανέμων» της Ιστορίας....
WELCOME TO ALBANIA
H είσοδός μας χαράματα της Κυριακής 22ας Οκτωβρίου στη «Χώρα των Αετών» όπως ονομάζεται στα Αλβανικά η Αλβανία (Σκιπέρια) θύμιζε κάτι από την άφιξη του Δάντη στις Πύλες της Κολάσεως. Τί θα συναντούσαμε εκεί; Τι να υπάρχει άραγε πέρα από τα σκουριασμένα συρματοπλέγματα πού χάνονται στα φαλακρά της βουνά και κρύβονται ακόμα στα ψημένα χώματα αυτής της άλλης χαμένης πατρίδας της Βορείου Ηπείρου;
Η Νότια Αλβανία είναι γνωστή στους Έλληνες ως η πατρίδα μιας σημαντικής ελληνικής μειονότητας που αριθμεί πλέον λιγότερα από 90.000 μέλη που ζουν στα 40 και πλέον χωριά καθώς ένα σημαντικό τμήμα της μετανάστευσε μετά το 1991 στην Ελλάδα. Η Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου υπέφερε την καταπίεση του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα όπως και ο Αλβανικός λαός. Τώρα όλοι ζουν σε μια νέα πραγματικότητα και οι ΄Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αποτελούν μια ζωντανή γέφυρα σύνδεσης ανάμεσα στον Ελληνικό και στον Αλβανικό λαό.
Και τώρα στα Ελληνικά χωριά της κοιλάδας της Δρόπολης εκεί που είναι διάσπαρτα τα οστά των προγόνων μας και τα σκεπάζει χρόνια τώρα το φιλόξενο χώμα της χαμένης πατρίδας..
Βουλιαράτες. Ένα περήφανο Ελληνικό χωριό.
Το χωριό των λυγμών και των ψυχών. Το χωριό που όσο περνούσαν τα χρόνια επιθυμούσα να επισκεφτώ για να ανάψω ένα κεράκι στη μνήμη των προγόνων μας, στα παλληκάρια που όργωσαν τα βουνά και πότισαν με το αίμα τους τη γη της Δρόπολης για τη δική μας ελευθερία.
Στις Βουλιαράτες έγιναν το Χειμώνα του 1940-41 σκληρές μάχες ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ιταλούς στρατιώτες με μεγάλες απώλειες για τον Ελληνικό στρατό. Υπάρχουν στο χωριό οι ορθόδοξοι ναοί του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Σκέπης που επί Χότζα είχαν κλείσει και ξανάνοιξαν το 1991 Ξαναάνοιξαν και ανακαινίστηκαν. Περιδιαβαίνοντας στις Βουλιαράτες κι ακούγοντας τους κατοίκους να μιλούν Ελληνικά έχεις την εντύπωση πως δεν έχεις περάσει τα σύνορα. Τα παιδιά παίζουν μιλώντας μεταξύ τους Ελληνικά και ο 'Έλληνας επισκέπτης ανατριχιάζει.
Καθώς διασχίζουμε το δρόμο για το Αργυρόκαστρο περνάμε μέσα από την κοιλάδα της Δρόπολης που διαρρέεται από τον ποταμό Δρίνο τον γνωστό μας Αώο.
Δίπλα από τις Βουλιαράτες βρίσκεται το χωριό Ζερβάτι που είναι κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Δριάνου. Είναι ένα πολύ παλιό χωριό κατοικημένο από την εποχή των αρχαίων Ιλλυριών και Ηπειρωτών. Καμάρι του χωριού η βυζαντινή εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το μεσαιωνικό νεκροταφείο. Αφήνοντας πίσω μας αυτά και άλλα χωριά φτάνουμε στο Κεφαλοχόρι της Δρόπολης τη γνωστή Δερβιτσάνη. Το χωριό με μια πρώτη ματιά δείχνει εικόνα εγκατάλειψης που αμβλύνεται ωστόσο από τις φωνές των παιδιών που παίζουν δίπλα μας. Αν και σε Αλβανικό έδαφος το χωριό αποπνέει Ελλάδα όπως και πολλά ακόμα χωριά ζουν με τα φαντάσματά τους, αναπολώντας τις μέρες που έσφυζαν από ζωή πριν εγκαταλειφθούν και γίνουν σκιές του αλλοτινού τους εαυτού.
Κοιτάζω τα χαλάσματα ενός παλιού πέτρινου σπιτιού με την ξεχαρβαλωμένη πόρτα και τα άδεια δωμάτια. Μοιάζει με πρόσωπο που με κοιτάζει μοχθηρά, σαν να θέλει να εξομολογηθεί κάτι το τρομακτικό το οποίο όμως ούτε εκείνο θέλει ν΄αρχίσει ούτε όμως κι εγώ ν' ακούσω.
Αργυρόκαστρο. Η πέτρινη πόλη της Βορείου Ηπείρου, το γκρίζο ελληνικό χωριό, η πέτρινη μυρμηγκοφωλιά, σκαρφαλωμένη με κόπο στην πλαγιά του βουνού. Η οθωμανική του αρχιτεκτονική μοναδική μοιάζει σα να σταμάτησε ο χρόνος τότε στις αργές εποχές όπου οι άνθρωποι ακολουθούσαν βραδύτερους ρυθμούς. Κέντρο του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου έχει αναγνωριστεί το 2005 ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO.
Αφήνοντας πίσω μας την πέτρινη πόλη μάλλον όλοι σκεφτόμαστε πως κάποιο μυθιστόρημα διαβάσαμε παρά πως περπατήσαμε τα σοκάκια της και αγγίξαμε το κάστρο της. Εμείς αποχωρήσαμε αφήνοντας την πόλη να ζει στους δικούς της πέτρινους ρυθμούς.
Άγιοι Σαράντα. Εδώ ο χρόνος αλλάζει μορφή γιατί στα πόδια μας βρίσκεται το Ιόνιο κι απέναντι η Κέρκυρα. Μυρίζει κάτι σύγχρονο, άτι διαφορετικό. Είναι μια όμορφη Αλβανική πόλη κτισμένη τελευταία στα ερείπια της Αρχαίας πόλης Όγχησμος η οποία ήκμασε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Εκκλησίες και τζαμιά συνυπάρχουν και οι κάτοικοι παλεύουν με το χθες για να φτιάξουν το σήμερα.
Εδώ και το μεσημεριανό φαγητό με φόντο τα καταπράσινα νερά του Ιονίου.
Η επιστροφή είχε μια άλλη μαγεία αφού φτάσαμε νύχτα στην Ηγουμενίτσα τη μαγευτική και από εκεί Καλαμπάκα-Τρίκαλα.
Η υπόσχεση δόθηκε για κάτι άλλο γρήγορο και ωραίο όπως πάντα, οργανωμένο από το τουριστικό γραφείο Κούρεντα που γνωρίζει τις απαιτήσεις των ταξιδιωτών που θέλουν να ταξιδεύουν με σιγουριά και άνεση. Αυτά εδώ συνδυάζονται μοναδικά.
Ο Οδηγός μας, ο Κώστας Κούρεντας, άψογος επαγγελματίας, συνετός οδηγός που σε κάνει να νοιώθεις σιγουριά, ακούραστος και ευχάριστος, κάνει το παν ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και να σκεφτούν ότι θα τον ήθελαν για οδηγό και στην επόμενη εκδρομή τους.
Σε ευχαριστούμε Κώστα, θα τα πούμε σύντομα, στην επόμενη εκδρομή.

 

al2

al3

al4

al5

al6

al7

al8

al9

al10

al11

al12

al13

al14

al15

al16

al17

al18

al19

al20

al21

al22

al23

al24

al25

al27

al28

al29

 

 

 

 

 

DEYAM.gif

Banner_Περιφέρεια_1-3-2024.gif

1vlahakia.jpg

1vlahakia_001.jpg

2vlahakia.jpg 

gkekas1_Αντιγ.jpg

faltakas.jpg

aliagas_copy.jpg

vamal.gif

Manaviko_Fillipas_Ntina__gia_6_mines.jpg

selfhelpbanner.gif

 

Μεινετε Συνδεδεμενοι

twitter-30facebook-30 Skype Me™! Contact-Us

 Ο antilogosnews.gr είναι πιστοποιημένο μέλος του eMEDIA original_200.jpg (Μητρώο OnLine Media) υπό την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με Αριθμό Μητρώου 14054.

--Απαγορεύεται η αναδημοσίευση & ανάρτηση των άρθρων που υπάρχουν στον ιστότοπο www.antilogosnews.gr χωρίς την γραπτή άδεια του αρθρογράφου ή του διαχειριστή του ιστοτόπού μας. Σε περίπτωση που πραγματικά επιθυμείτε να προβείτε σε τέτοια κίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας, ή τηλεφωνικά. Όλα μας τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αρθρογράφων και του διαχειριστή, και θα σας παρακαλούσαμε όπως σεβαστείτε την δουλειά και τον χρόνο που αφιερώνουμε για την  ενημέρωσή σας. Σας ευχαριστούμε.

Υπεύθυνη: Σκαρλάτου Σοφία Αικατερίνη Τηλ.&Fax :2432 400 094Επικοινωνία (Θεοδόσης) Κιν.: 698 24 94 413 -

e-mail: antilogos.news@gmail.com